Ciasto na maślance z truskawkami

Opublikowano: 04.03.2022 r., 9:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na maślance z truskawkami podane na białej paterze.
Ciasto na maślance z truskawkami
Ciasto na maślance to bardzo dobra propozycja na pyszne i wilgotne ciasto. Można je podać jako dodatek do kawy i herbaty oraz do kakao jako deser dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
390 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 niepełne szklanki (350 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło (150 g)
  • Maślanka 3% 1 szklanka (250 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Wlej do masy maślankę i roztopione masło, wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj białą czekoladę.

Umyj truskawki, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.

Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami to świetny pomysł na bardzo proste ciasto, które wspaniale sprawdzi się jako deser. Ciasto można przygotować dla niezapowiedzianych gości oraz na inne bardziej uroczyste okazje. Ciasto można przygotować także z dodatkiem innych owoców, które akurat posiadasz w swojej kuchni. Przepis na ciasto na maślance z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, maślanka, masło, truskawki, biała czekolada, jajka, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto na maślance z truskawkami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Wlej do masy maślankę i roztopione masło, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj białą czekoladę. Umyj truskawki, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki. Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Truskawki są owocem sezonowym dostępnym od czerwca do połowy lipca. Bardzo często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast, deserów i przetworów na zimę. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Maślanka to produkt mleczny powstający jako odpad przy produkcji masła. Maślanka jest świetnym źródłem soli mineralnych.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest idealne jako deser dla całej rodziny. Ciasto na maślance ma dość zwartą lekko klejącą konsystencję. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest łatwe do zrobienia, więc nie przysporzy Ci większych problemów. Maślankę można zastąpić także kefirem lub jogurtem naturalnym.

Alergeny w cieście na maślance z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta na maślance z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada biała
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na maślance z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na maślance z truskawkami jest źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ciasto nie powinno być spożywane przez diabetyków oraz chorych na celiakię. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
251.86
390.39
Białko (g)
5.62
8.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
33.64
52.14
Węglowodany przyswajalne (g)
33.12
51.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
11.22
17.39
Tłuszcze nasycone (g)
7.37
11.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.85
5.96
Cholesterol (mg)
69.96
108.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
88.74
137.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.95
21.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
87.21
135.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.34
Ryboflawina (mg)
0.20
0.31
Niacyna (mg)
1.51
2.35
Foliany (µg (mcg))
44.99
69.73
Beta karoten (µg (mcg))
16.62
25.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
42.64
66.09
Potas (mg)
297.27
460.77
Wapń (mg)
122.22
189.45
Fosfor (mg)
202.99
314.63
Magnez (mg)
14.87
23.04
Żelazo (mg)
1.64
2.54
Cynk (mg)
0.54
0.84
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z truskawkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance z truskawkami

Koszt składników
32.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Maślanka 3%
250 g
1 szklanka
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
32.60