Ciasto na maślance z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 niepełne szklanki (350 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło (150 g)
- Maślanka 3% - 1 szklanka (250 g)
- Truskawki (400 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Czekolada biała (100 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Wlej do masy maślankę i roztopione masło, wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Posiekaj białą czekoladę.
Umyj truskawki, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.
Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta na maślance z truskawkami
Ciasto na maślance z truskawkami to świetny pomysł na bardzo proste ciasto, które wspaniale sprawdzi się jako deser. Ciasto można przygotować dla niezapowiedzianych gości oraz na inne bardziej uroczyste okazje. Ciasto można przygotować także z dodatkiem innych owoców, które akurat posiadasz w swojej kuchni. Przepis na ciasto na maślance z truskawkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, maślanka, masło, truskawki, biała czekolada, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto na maślance z truskawkami? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Wlej do masy maślankę i roztopione masło, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj białą czekoladę. Umyj truskawki, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki. Dodaj truskawki i czekoladę do ciasta i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
Truskawki są owocem sezonowym dostępnym od czerwca do połowy lipca. Bardzo często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast, deserów i przetworów na zimę. Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Maślanka to produkt mleczny powstający jako odpad przy produkcji masła. Maślanka jest świetnym źródłem soli mineralnych.
Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest idealne jako deser dla całej rodziny. Ciasto na maślance ma dość zwartą lekko klejącą konsystencję. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest łatwe do zrobienia, więc nie przysporzy Ci większych problemów. Maślankę można zastąpić także kefirem lub jogurtem naturalnym.
Alergeny w cieście na maślance z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta na maślance z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada biała
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na maślance z truskawkami
Ciasto na maślance z truskawkami jest źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ciasto nie powinno być spożywane przez diabetyków oraz chorych na celiakię. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.