Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami podane na talerzyku deserowym, udekorowane bitą śmietaną
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników jabłeczników. Tutaj w zupełnie nowej odsłonie, smakuje fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Prażenie 60 min
734 kcal
Kcal w porcji
392 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Jabłko - kwaśne (2000 g)
  • Cukier (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Cynamon (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto krucho drożdżowe z jabłkami krok po kroku

Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia. Do śmietany wkrusz drożdże, wymieszaj, aż się rozpuszczą i odstaw na kilka minut.

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. W misce posiekaj mąkę z masłem, a następnie dodaj utarte żółtka i śmietanę z drożdżami.

Całość krótko zagniataj i podziel na dwie części (jedna nieco większa od drugiej)

Większą część rozwałkuj, obficie posypując mąką. Przełóż do blaszki, tak by pokryło dno i boki.

Wyłożone w blaszce ciasto posyp bułką tartą i wyłóż podprażone, pokrojone w kostkę jabłka.

Wierzch jabłek posyp cukrem, cynamonem i bułką tartą. Na koniec rozwałkuj pozostałą część ciasta i wyłóż na jabłka tak, by boki ciasta łączyły się z tymi na spodzie.

Nakłuj szarlotkę lekko widelcem z wierzchu i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piecz w 180 st. C przez ok. 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto krucho drożdżowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta krucho drożdżowego z jabłkami

Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników jabłeczników. Tutaj w zupełnie nowej odsłonie, smakuje fantastycznie. To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni. To deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom najprostszych, domowych wypieków. Połączenie jabłek z cynamonem sprawia, że całość jest niesamowicie pyszne.

Przepis na ciasto krucho drożdżowe z jabłkami to placek, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom deserów z jabłek. To smaczne ciasto sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i do kawy. Z tej receptury dowiesz się jak upiec je krok po kroku. Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krucho drożdżowe z jabłkami, by było pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut. Składa się z prostych składników, między innymi jabłek, które mają wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu. Pomysł na szybkie ciasto z jabłkami jest łatwy w przygotowaniu, a na dodatek smaczny.

Alergeny w cieście krucho drożdżowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta krucho drożdżowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta krucho drożdżowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(392g)
Energia (kcal)
187.48
734.90
Białko (g)
3.10
12.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(392g)
Węglowodany (g)
25.73
100.87
Węglowodany przyswajalne (g)
23.97
93.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
6.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(392g)
Tłuszcz (g)
8.27
32.42
Tłuszcze nasycone (g)
5.51
21.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
10.83
Cholesterol (mg)
47.03
184.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(392g)
Witamina A (µg (mcg))
70.63
276.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
67.29
263.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.74
Ryboflawina (mg)
0.12
0.48
Niacyna (mg)
1.24
4.86
Foliany (µg (mcg))
36.35
142.50
Beta karoten (µg (mcg))
31.95
125.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(392g)
Sód (mg)
16.93
66.38
Potas (mg)
100.91
395.55
Wapń (mg)
19.54
76.59
Fosfor (mg)
44.70
175.21
Magnez (mg)
10.16
39.84
Żelazo (mg)
1.08
4.24
Cynk (mg)
0.38
1.48
Miedź (mg)
0.06
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krucho drożdżowego z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta krucho drożdżowego z jabłkami

Koszt składników
37.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Jabłko
2000 g
kwaśne
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Cynamon
4 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 4 g
Koszt składników
37.30