Przepis na ciasto kilimandżaro krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Cukier 200 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 50 g
- Mąka pszenna typ 500 220 g
- Kakao 16% (proszek) 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Mleko 3,2% 500 ml 2 szklanki
- Żółtko jajka 2 szt.
- Masło 290 g
- Cukier puder 100 g
- Jabłko 750 g 3 duże sztuki
- Galaretka 150 g 2 opakowania
- Czekolada mleczna 50 g
- Czekolada gorzka 50 g
Białka oddziel od żółtek.
Do miski wrzuć białka i ubij z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
Następnie dodaj do masy po jednym żółtku (w sumie sześć sztuk) i dokładnie zmiksuj.
Mikser ustaw na najniższe obroty i dodaj do ciasta olej rzepakowy oraz łyżkę wody.
200 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej przez sito, następnie dodaj składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Następnie ciasto wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa równe blaty.
Jabłka obierz ze skórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej 20 g masła i duś na niej jabłka przez około 8 minut.
Następnie do jabłek dodaj proszek galaretki, całość wymieszaj i duś jeszcze przez około 2 minuty.
Masę z jabłek odstaw, aby lekko stężała a następnie wylej ją na pierwszy blat biszkoptu i wstaw do lodówki.
W połowie szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz pozostałe mąki.
Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru pudru.
Na gotujące się mleko wlej zawartość szklanki i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie masę pozostaw do ostygnięcia.
250 g masła utrzeć do białości, następnie dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej i dokładnie wymieszaj.
Gotowy krem budyniowy wyłóż na masę jabłkową, przykryj drugim blatem ciasta biszkoptowego i wstaw do lodówki.
Czekolady z dodatkiem pozostałego masła oraz dwoma łyżkami zimnej wody rozpuść w kąpieli wodnej (składniki umieść w misce i rozpuść je na gotującej się w garnku wodzie).
Polewę czekoladową lekko przestudź i polej po wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto pozostaw do stężenia.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto kilimandżaro - cechy przepisu
Więcej o cieście kilimandżaro
Ciasto kilimandżaro to biszkopt kakaowy przełożony masą budyniowa oraz masą z jabłek i galaretki. Pyszne i dość szybkie ciasto kilimandżaro to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kilimandżaro jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące składniki: jajka, cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, mleko, masło, cukier puder, jabłka, galaretka, czekolada mleczna oraz czekolada gorzka.
Jak zrobić ciasto kilimandżaro? Przygotuj ciasto na biszkopt kakaowy. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz je. Następnie ciasto wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa równe blaty. Jabłka obierz ze skórki zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej 20 g masła i duś na niej jabłka przez około 8 minut. Następnie do jabłek dodaj proszek galaretki, całość wymieszaj i duś jeszcze przez około 2 minuty. Masę z jabłek odstaw, aby lekko stężała a następnie wylej ją na pierwszy blat biszkoptu i wstaw do lodówki. W połowie szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz pozostałe mąki. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru pudru. Na gotujące się mleko wlej zawartość szklanki i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie masę pozostaw do ostygnięcia. 250 g masła utrzeć do białości, następnie dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem budyniowy wyłóż na masę jabłkową, przykryj drugim blatem ciasta biszkoptowego i wstaw do lodówki. Czekolady z dodatkiem pozostałego masła oraz dwoma łyżkami zimnej wody rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową lekko przestudź i polej po wierzchu ciasta.
Podsumowując smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto jest najlepsze na spotkania rodzinne lub ze znajomymi jako dodatek do kawy, lub herbaty. Pyszne ciasto kilimandżaro jest dobre do spożycia, gdy dobrze stężeje. Dodatek jabłek wzbogaca ciasto w składniki mineralne oraz witaminy, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wartości odżywcze ciasta kilimandżaro
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w cieście kilimandżaro
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na ciasto kilimandżaro
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto kilimandżaro
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście kilimandżaro
Lista alergenów dla ciasta kilimandżaro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada mleczna
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka