Ciasto kilimandżaro

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kilimandżaro leży na papierze do pieczenia ułożonym na drewnianym blacie.
Ciasto kilimandżaro
Ciasto kilimandżaro to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 35 min
684 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (220 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (290 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Jabłko 3 duże sztuki (750 g)
  • Galaretka 2 opakowania (150 g)
  • Czekolada mleczna (50 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko, szpatułka

Przepis na ciasto kilimandżaro krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Do miski wrzuć białka i ubij z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.

Następnie dodaj do masy po jednym żółtku (w sumie sześć sztuk) i dokładnie zmiksuj.

Mikser ustaw na najniższe obroty i dodaj do ciasta olej rzepakowy oraz łyżkę wody.

200 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej przez sito, następnie dodaj składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Następnie ciasto wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa równe blaty.

Jabłka obierz ze skórki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej 20 g masła i duś na niej jabłka przez około 8 minut.

Następnie do jabłek dodaj proszek galaretki, całość wymieszaj i duś jeszcze przez około 2 minuty.

Masę z jabłek odstaw, aby lekko stężała a następnie wylej ją na pierwszy blat biszkoptu i wstaw do lodówki.

W połowie szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz pozostałe mąki.

Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru pudru.

Na gotujące się mleko wlej zawartość szklanki i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie masę pozostaw do ostygnięcia.

250 g masła utrzeć do białości, następnie dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej i dokładnie wymieszaj.

Gotowy krem budyniowy wyłóż na masę jabłkową, przykryj drugim blatem ciasta biszkoptowego i wstaw do lodówki.

Czekolady z dodatkiem pozostałego masła oraz dwoma łyżkami zimnej wody rozpuść w kąpieli wodnej (składniki umieść w misce i rozpuść je na gotującej się w garnku wodzie).

Polewę czekoladową lekko przestudź i polej po wierzchu ciasta.

Gotowe ciasto pozostaw do stężenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto kilimandżaro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta kilimandżaro

Ciasto kilimandżaro to biszkopt kakaowy przełożony masą budyniowa oraz masą z jabłek i galaretki. Pyszne i dość szybkie ciasto kilimandżaro to doskonały pomysł na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kilimandżaro jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące składniki: jajka, cukier, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, mleko, masło, cukier puder, jabłka, galaretka, czekolada mleczna oraz czekolada gorzka.

Jak zrobić ciasto kilimandżaro? Przygotuj ciasto na biszkopt kakaowy. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz je. Następnie ciasto wyciągnij, ostudź i przekrój na dwa równe blaty. Jabłka obierz ze skórki zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej 20 g masła i duś na niej jabłka przez około 8 minut. Następnie do jabłek dodaj proszek galaretki, całość wymieszaj i duś jeszcze przez około 2 minuty. Masę z jabłek odstaw, aby lekko stężała a następnie wylej ją na pierwszy blat biszkoptu i wstaw do lodówki. W połowie szklanki mleka wymieszaj żółtka oraz pozostałe mąki. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru pudru. Na gotujące się mleko wlej zawartość szklanki i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie masę pozostaw do ostygnięcia. 250 g masła utrzeć do białości, następnie dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem budyniowy wyłóż na masę jabłkową, przykryj drugim blatem ciasta biszkoptowego i wstaw do lodówki. Czekolady z dodatkiem pozostałego masła oraz dwoma łyżkami zimnej wody rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową lekko przestudź i polej po wierzchu ciasta.

Podsumowując smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto jest najlepsze na spotkania rodzinne lub ze znajomymi jako dodatek do kawy, lub herbaty. Pyszne ciasto kilimandżaro jest dobre do spożycia, gdy dobrze stężeje. Dodatek jabłek wzbogaca ciasto w składniki mineralne oraz witaminy, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alergeny w cieście kilimandżaro

Lista alergenów dla ciasta kilimandżaro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Czekolada mleczna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta kilimandżaro

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kilimandżaro to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
248.90
684.47
Białko (g)
5.18
14.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
29.73
81.75
Węglowodany przyswajalne (g)
28.47
78.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
3.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
12.79
35.17
Tłuszcze nasycone (g)
7.91
21.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.88
13.42
Cholesterol (mg)
84.88
233.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
103.51
284.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.96
277.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, galaretka, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.58
59.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.20
72.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
30.86
84.87
Potas (mg)
166.85
458.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.55
161.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.72
285.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
47.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.86
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kilimandżaro 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kilimandżaro

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
290 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.25
Za 290 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jabłko
750 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.08
Za 750 g
Galaretka
150 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
64.20