Ciasto katarzynka

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto katarzynka podane na talerzyku.
Ciasto katarzynka
Ciasto katarzynka to pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jesienią i zimą. Dlaczego? Ponieważ jego bazę stanowią smaczne i miękkie ciasteczka pierniczki.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 40 min
540 kcal
Kcal w porcji
209 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (160 g)
  • Powidła śliwkowe (500 g)
  • Budyń (proszek) (60 g)
  • Ciastka korzenne - pierniczki (120 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto katarzynka krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt ostudź i przekrój na pół wzdłuż.

Dolną warstwę posmaruj powidłami.

Zagotuj 450 ml mleka w garnuszku. Pozostałe 50 wymieszaj z budyniem. Proszek z mlekiem wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż do stężenia.

Połowę kremu wyłóż na biszkopt. Ciasno poukładaj na nim pierniczki i przykryj drugą częścią kremu oraz biszkoptem.

Czekoladę rozpuść w garnuszku razem ze śmietanką. Polewą udekoruj wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto katarzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta katarzynka

Ciasto katarzynka to pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jesienią i zimą. Dlaczego? Ponieważ jego bazę stanowią smaczne i miękkie ciasteczka pierniczki.

Przepis na ciasto katarzynka to doskonały pomysł na ciekawy deser. Będzie idealny dla wszystkich miłośników pierników. To właśnie one grają w nim pierwsze skrzypce. To domowe ciasto przekłada się smacznym i szybkim kremem. Jest niebanalne, więc sprawdzi się zarówno na imprezy, jak i na deser do kawy w niedzielne popołudnie. Katarzynka to pyszne świąteczne ciasto przekładane z pierniczkami i dużą ilością kremu. Swoją nazwę zawdzięcza pierniczkom "katarzynkom". Te ciastka są smaczne i proste w przygotowaniu. Zamiast pierniczków możesz również wykorzystać biszkopt lub inne ulubione ciasteczka. Ciasto najlepiej komponuje się z dodatkiem dżemu. Możesz wykorzystać dżem porzeczkowy lub śliwkowy. Ważne, by był nieco kwaśny i kontrastował ze smakiem ciasta. Tylko wtedy całość będzie odpowiednio smaczna. Nie wybieraj raczej dżemu brzoskwiniowego, czy truskawkowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto katarzynka, by było pyszne, szybkie i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne ciasto, które kryje w sobie mnóstwo połączeń smaków. To ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Głównym składnikiem tego ciasta są pierniczki. To one sprawiają, że jest tak ciekawe i pyszne. Możesz wykorzystać ciasteczka zarówno nadziewane, jak i te bez nadzienia. Pierniczki są łatwo dostępne, dlatego na pewno nie będziesz mieć problemu ze znalezieniem ich. Pierniczki to ciastka, które są w Polsce dość popularne. W cieście nie sprawdzą się te pieczone samodzielnie, ale te sklepowe, z czekoladą i puszystym, bardzo wilgotnym ciastem. Jeśli nie lubisz korzennych przypraw, zamiast pierniczków możesz wykorzystać biszkopty, jednak dobrze nasączone, tak by nie były zbyt suche. Suche ciastka nie sprawdzą się w cieście. Krem do ciasta robi się na bazie budyniu, jednak możesz przygotować również zwykły śmietankowy.

Alergeny w cieście katarzynka

Lista alergenów dla ciasta katarzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • ciastka korzenne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciastka korzenne

Wartości odżywcze ciasta katarzynka

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(209g)
Energia (kcal)
258.50
540.26
Białko (g)
4.64
9.69
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(209g)
Węglowodany (g)
44.33
92.64
Węglowodany przyswajalne (g)
42.11
88.01
Brak danych dla: ciastka korzenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ciastka korzenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(209g)
Tłuszcz (g)
6.59
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
4.72
9.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.87
3.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(209g)
Sód (mg)
75.56
157.92
Wapń (mg)
56.08
117.21
Brak danych dla: ciastka korzenne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.23
Brak danych dla: ciastka korzenne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta katarzynka 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta katarzynka

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Powidła śliwkowe
500 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 500 g
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Ciastka korzenne
120 g
pierniczki
9.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
45.00