Ciasto katarzynka
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (160 g)
- Powidła śliwkowe (500 g)
- Budyń (proszek) (60 g)
- Ciastka korzenne - pierniczki (120 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na ciasto katarzynka krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt ostudź i przekrój na pół wzdłuż.
Dolną warstwę posmaruj powidłami.
Zagotuj 450 ml mleka w garnuszku. Pozostałe 50 wymieszaj z budyniem. Proszek z mlekiem wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż do stężenia.
Połowę kremu wyłóż na biszkopt. Ciasno poukładaj na nim pierniczki i przykryj drugą częścią kremu oraz biszkoptem.
Czekoladę rozpuść w garnuszku razem ze śmietanką. Polewą udekoruj wierzch ciasta.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta katarzynka
Ciasto katarzynka to pyszny wypiek, który doskonale sprawdza się jesienią i zimą. Dlaczego? Ponieważ jego bazę stanowią smaczne i miękkie ciasteczka pierniczki.
Przepis na ciasto katarzynka to doskonały pomysł na ciekawy deser. Będzie idealny dla wszystkich miłośników pierników. To właśnie one grają w nim pierwsze skrzypce. To domowe ciasto przekłada się smacznym i szybkim kremem. Jest niebanalne, więc sprawdzi się zarówno na imprezy, jak i na deser do kawy w niedzielne popołudnie. Katarzynka to pyszne świąteczne ciasto przekładane z pierniczkami i dużą ilością kremu. Swoją nazwę zawdzięcza pierniczkom "katarzynkom". Te ciastka są smaczne i proste w przygotowaniu. Zamiast pierniczków możesz również wykorzystać biszkopt lub inne ulubione ciasteczka. Ciasto najlepiej komponuje się z dodatkiem dżemu. Możesz wykorzystać dżem porzeczkowy lub śliwkowy. Ważne, by był nieco kwaśny i kontrastował ze smakiem ciasta. Tylko wtedy całość będzie odpowiednio smaczna. Nie wybieraj raczej dżemu brzoskwiniowego, czy truskawkowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto katarzynka, by było pyszne, szybkie i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne ciasto, które kryje w sobie mnóstwo połączeń smaków. To ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Głównym składnikiem tego ciasta są pierniczki. To one sprawiają, że jest tak ciekawe i pyszne. Możesz wykorzystać ciasteczka zarówno nadziewane, jak i te bez nadzienia. Pierniczki są łatwo dostępne, dlatego na pewno nie będziesz mieć problemu ze znalezieniem ich. Pierniczki to ciastka, które są w Polsce dość popularne. W cieście nie sprawdzą się te pieczone samodzielnie, ale te sklepowe, z czekoladą i puszystym, bardzo wilgotnym ciastem. Jeśli nie lubisz korzennych przypraw, zamiast pierniczków możesz wykorzystać biszkopty, jednak dobrze nasączone, tak by nie były zbyt suche. Suche ciastka nie sprawdzą się w cieście. Krem do ciasta robi się na bazie budyniu, jednak możesz przygotować również zwykły śmietankowy.
Alergeny w cieście katarzynka
Lista alergenów dla ciasta katarzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- ciastka korzenne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciastka korzenne
Wartości odżywcze ciasta katarzynka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(209g)
Węglowodany
(209g)
Tłuszcze
(209g)
Składniki mineralne
(209g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.