Ciasto dyniowe z orzechami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Puree z dyni (200 g)
- Cukier (150 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (30 g)
- Czekolada biała (100 g)
Przepis na ciasto dyniowe z orzechami krok po kroku
W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz imbirem i cynamonem.
Natomiast w drugiej misce mieszamy za pomocą miksera puree z dyni z cukrem, olejem, jajkiem oraz ekstraktem z wanilii. Konsystencja powinna być jednolita.
Do miski z dynią dodajemy przygotowaną mieszankę z mąki oraz rozdrobnione orzechy włoskie. Składniki delikatnie mieszamy do połączenia się.
Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Na koniec robimy polewę z białej czekolady. Śmietankę przelewamy do rondelka. Podgrzewamy ją, po czym dodajemy białą czekoladę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy do połączenia się.
Upieczone ciasto zdobimy przygotowaną polewą. Opcjonalnie możemy posypać je dodatkowo orzechami.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z orzechami
Pyszne ciasto dyniowe z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto z puree z dyni z orzechami włoskimi oraz polewą z białej czekolady jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechami? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku w misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz imbirem i cynamonem. Natomiast w drugiej misce mieszamy za pomocą miksera puree z dyni z cukrem, olejem, jajkiem oraz ekstraktem z wanilii. Konsystencja powinna być jednolita. Do miski z dynią dodajemy przygotowaną mieszankę z mąki oraz rozdrobnione orzechy włoskie. Składniki delikatnie mieszamy do połączenia się. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Na koniec robimy polewę z białej czekolady. Śmietankę przelewamy do rondelka. Podgrzewamy ją, po czym dodajemy białą czekoladę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy do połączenia się. Upieczone ciasto zdobimy przygotowaną polewą. Opcjonalnie możemy posypać je dodatkowo orzechami.
Sprawdzony przepis na ciasto dyniowe z orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiada wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Domowe ciasto z orzechami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście dyniowym z orzechami
Lista alergenów dla ciasta dyniowego z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
Wartości odżywcze ciasta dyniowego z orzechami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.