Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,75 szklanki (360 g)
- Żółtko jajka - 4 żółtka (4 szt.)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek lub 0,25 szklanki (62 ml)
- Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1/3 szklanki (40 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
- Mleko 1,5% - 5 łyżek lub 0,25 szklanki (62 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 0,5 szklanki (70 g)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
- Masło - 0,25 kostki (50 g)
- Truskawki - 2 szklanki (300 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami krok po kroku
Przygotuj zaczyn. Drożdże, 1/3 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru rozmieszaj w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do dużej miski dodaj 2 i 3/4 szklanki mąki, żółtka, olej, 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka i zaczyn.
Gdy połączysz wszystkie składniki ciasta, przełóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj 10-15 minut.
Ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Przełóż je do tortownicy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia a brzegi posmarowane olejem.
Dodaj na wierzch pokrojone w ćwiartki truskawki. Lekko powciskaj je w ciasto.
Pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
W czasie kiedy ciasto rośnie zrób kruszonkę.
Do miski dodaj zimne masło, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mąki. Utrzyj za pomocą palców na kruszonkę.
Kruszonkę wysyp na ciasto.
Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni z włączoną funkcją grzałki górnej i dolnej.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Tarta na słodko
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto drożdżowe z truskawkami, to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Pyszne i łatwe drożdżowe nie jest szybkie w wykonaniu, ponieważ potrzebuje odpowiedniego czasu aby urosnąć. Jednak prosty przepis sprawi, że mimo dłuższego czasu wykonania chętnie je będziesz robić. Ciasto drożdżowe z truskawkami jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwy i tani placek to świetna propozycja na letni podwieczorek. Sprawdzi się idealnie na piknik. Ciasto może nie jest fit ale ciasto drożdżowe zawiera mniej cukru niż inne wypieki.
Alergeny w cieście drożdżowym z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Mąka pszenna typ 550
- Mąka pszenna typ 550
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Mleko 1,5%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.