Ciasto czekoladowo kokosowe

Opublikowano: 03.01.2022 r., 9:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowo kokosowe na talerzu
Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto czekoladowo kokosowe to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz pyszne w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
405 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Wiórki kokosowe 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Przepis na ciasto czekoladowo kokosowe krok po kroku

Jajka miksujemy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie powoli dodajemy mleko i olej. Dalej łączymy składniki za pomocą miksera na małych obrotach.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao łączymy. Składniki przesiewamy do masy z jajkami. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i ponownie łączymy całość.

Gotową masę przelewamy do blaszki.

Ciasto pieczmy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowo kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowo kokosowego

Pyszne ciasto czekoladowo kokosowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem wiórków kokosowych jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto czekoladowo kokosowe? Przygotowanie go jest proste. Na początku do miski dodajemy jajka i cukier. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie powoli wlewamy mleko i olej. Dalej łączymy składniki za pomocą miksera na małych obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski z masą. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i ponownie mieszamy całość. Gotową masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka.

Prosty przepis na ciasto czekoladowo kokosowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Gorzka czekolada również sprawdzi się do przygotowania wypieku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście czekoladowo kokosowym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowo kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta czekoladowo kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
368.36
405.20
Białko (g)
6.29
6.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
32.50
35.75
Węglowodany przyswajalne (g)
29.62
32.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
24.90
27.39
Tłuszcze nasycone (g)
5.90
6.49
Tłuszcze nienasycone (g)
19.00
20.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.45
14.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.55
6.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.00
85.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
38.52
42.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.67
Witamina E (mg)
0.25
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.33
42.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.57
61.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.30
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
40.04
44.04
Potas (mg)
269.59
296.55
Wapń (mg)
84.76
93.24
Fosfor (mg)
185.83
204.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.91
39.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.93
3.22
Cynk (mg)
0.90
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowo kokosowego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowo kokosowego

Koszt składników
29.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Wiórki kokosowe
50 g
5 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
29.90