Ciasto cytrynowe z kremem
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cytryna - 1 szuka (60 g)
- Mascarpone - 1/2 opakowania (200 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto cytrynowe z kremem krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
Stopniowo wbijaj jajka, miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, opcjonalnie skórkę.
Do masy dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Całość wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem, połącz ze skórką cytrynową i posmaruj ostudzone ciasto.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta cytrynowego z kremem
Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej tuż przed nami. Dlatego koniecznie się na nie przygotuj. Co powiesz na ciasto cytrynowe z kremem zamiast babki piaskowej, która pojawia się na wielkanocnym stole co roku?
Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowe z kremem.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, takich jak: masło, mąka pszenna, cukier, śmietanka 36% tłuszczu, cytryna, serek mascarpone i jaka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód.
Zatem, jak zrobić ciasto cytrynowe z kremem?
To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od utarcia masła z cukrem za pomocą miksera.
Następnie stopniowo wbijaj jajka, a całość miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Do masy wsyp mąkę przesianą przez mąkę, a całość przelej do foremki. Idealnie sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Piecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po około 30 minutach będzie dobre do spożycia. W tym czasie zmiksuj serek mascarpone i śmietankę na gładki krem. Ciasto możesz też przygotować z budyniem, ja jednak postawiłam na krem cytrynowy, który pasuje idealnie.
Gdy ciasto będzie gotowe, koniecznie ostudź je i podawaj z przygotowanym kremem.
Może od teraz to babka kakaowa będzie podstawową wersją na święta Wielkanocne?
Jest tak samo pyszna, delikatna i wilgotna jak tradycyjna babka. Nasze nowoczesne ciasto jest pyszne w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!
Alergeny w cieście cytrynowym z kremem
Lista alergenów dla ciasta cytrynowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta cytrynowego z kremem
Serek mascarpone możesz zamienić na wersję light, będzie się na charakteryzowała niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.