Ciasto cytrynowe z kremem

Opublikowano: 25.03.2022 r., 16:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser cytrynowy na białym talerzu
Ciasto cytrynowe z kremem
Ciasto cytrynowe z puszystym kremem to świetna propozycja na podwieczorek lub deser dla całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam, jaki to pyszny w smaku deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
379 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
  • Cytryna - 1 szuka (60 g)
  • Mascarpone - 1/2 opakowania (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka

Przepis na ciasto cytrynowe z kremem krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera.

Stopniowo wbijaj jajka, miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, opcjonalnie skórkę.

Do masy dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

Całość wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem, połącz ze skórką cytrynową i posmaruj ostudzone ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto cytrynowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta cytrynowego z kremem

Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej tuż przed nami. Dlatego koniecznie się na nie przygotuj. Co powiesz na ciasto cytrynowe z kremem zamiast babki piaskowej, która pojawia się na wielkanocnym stole co roku?

Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowe z kremem.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, takich jak: masło, mąka pszenna, cukier, śmietanka 36% tłuszczu, cytryna, serek mascarpone i jaka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód.

Zatem, jak zrobić ciasto cytrynowe z kremem?

To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od utarcia masła z cukrem za pomocą miksera.

Następnie stopniowo wbijaj jajka, a całość miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Do masy wsyp mąkę przesianą przez mąkę, a całość przelej do foremki. Idealnie sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Piecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po około 30 minutach będzie dobre do spożycia. W tym czasie zmiksuj serek mascarpone i śmietankę na gładki krem. Ciasto możesz też przygotować z budyniem, ja jednak postawiłam na krem cytrynowy, który pasuje idealnie.

Gdy ciasto będzie gotowe, koniecznie ostudź je i podawaj z przygotowanym kremem.

Może od teraz to babka kakaowa będzie podstawową wersją na święta Wielkanocne?

Jest tak samo pyszna, delikatna i wilgotna jak tradycyjna babka. Nasze nowoczesne ciasto jest pyszne w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!

Alergeny w cieście cytrynowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta cytrynowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta cytrynowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone możesz zamienić na wersję light, będzie się na charakteryzowała niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
379.81
379.81
Białko (g)
4.68
4.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.78
36.78
Węglowodany przyswajalne (g)
36.24
36.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.06
24.06
Tłuszcze nasycone (g)
18.98
18.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.07
5.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.63
100.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
130.54
130.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.01
2.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
128.45
128.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
1.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.53
54.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.11
25.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
26.43
26.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
55.15
55.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.12
33.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
53.49
53.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.34
6.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.11
2.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cytrynowego z kremem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cytrynowego z kremem

Koszt składników
36.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cytryna
60 g
1 szuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Mascarpone
200 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
36.60