Przepis na ciasto cytrynowe z kremem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka keksówka

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera.

Stopniowo wbijaj jajka, miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, opcjonalnie skórkę.

Do masy dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

Całość wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem, połącz ze skórką cytrynową i posmaruj ostudzone ciasto.

ciasto cytrynowe z kremem
Ciasto cytrynowe z kremem
Koszt przygotowania dania
20.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
379 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Ciasto cytrynowe z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście cytrynowym z kremem

Są święta, które nie obejdą się bez tradycyjnej babki piaskowej tuż przed nami. Dlatego koniecznie się na nie przygotuj. Co powiesz na ciasto cytrynowe z kremem zamiast babki piaskowej, która pojawia się na wielkanocnym stole co roku?

Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto cytrynowe z kremem.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników, takich jak: masło, mąka pszenna, cukier, śmietanka 36% tłuszczu, cytryna, serek mascarpone i jaka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru możesz postawić na miód.

Zatem, jak zrobić ciasto cytrynowe z kremem?

To bardzo szybka i prosta sprawa, zaczniemy od utarcia masła z cukrem za pomocą miksera.

Następnie stopniowo wbijaj jajka, a całość miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Do masy wsyp mąkę przesianą przez mąkę, a całość przelej do foremki. Idealnie sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Piecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po około 30 minutach będzie dobre do spożycia. W tym czasie zmiksuj serek mascarpone i śmietankę na gładki krem. Ciasto możesz też przygotować z budyniem, ja jednak postawiłam na krem cytrynowy, który pasuje idealnie.

Gdy ciasto będzie gotowe, koniecznie ostudź je i podawaj z przygotowanym kremem.

Może od teraz to babka kakaowa będzie podstawową wersją na święta Wielkanocne?

Jest tak samo pyszna, delikatna i wilgotna jak tradycyjna babka. Nasze nowoczesne ciasto jest pyszne w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Koniecznie ją wypróbuj, smacznego!

Wartości odżywcze ciasta cytrynowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
379.81 kcal
379.81 kcal
Białko
4.68 g
4.68 g

Węglowodany w cieście cytrynowym z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
36.78 g
36.78 g
Węglowodany przyswajalne
36.24 g
36.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
0.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.06 g
24.06 g
Tłuszcze nasycone
17.21 g
17.21 g
Tłuszcze nienasycone
5.07 g
5.07 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
100.63 mg
100.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto cytrynowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
130.54 µg (mcg)
130.54 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
2.01 mg
2.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
128.45 µg (mcg)
128.45 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.74 mg
1.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
54.53 µg (mcg)
54.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
25.11 µg (mcg)
25.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto cytrynowe z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
26.43 mg
26.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
55.15 mg
55.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
33.12 mg
33.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
53.49 mg
53.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
6.34 mg
6.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.11 mg
2.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cytrynowego z kremem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście cytrynowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta cytrynowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta cytrynowego z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cytryna
60 g
1 szuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Mascarpone
200 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
36.60
Jak oceniasz przepis na ciasto cytrynowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób