Ciasto cycki murzynki

Opublikowano: 18.02.2022 r., 22:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Ciasto cycki murzynki
Ciasto cycki murzynki to pyszne połączenie biszkoptu z dżemem i masą budyniową dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
349 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mak niebieski - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowania (80 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
  • Biszkopty - 1 opakowanie (200 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto cycki murzynki krok po kroku

Jajka (4 sztuki) podziel na białka i żółtka. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier, dodaj żółtka i wsyp kakao. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, wylej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Białka jaj (6 sztuk) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i wiórki kokosowe oraz mak. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Masło utrzyj na puch, dodaj przygotowany na mleku budyń (mleko wlej do garnka, dodaj cukier i budyń, gotuj do zgęstnienia. Dodaj żółtka i wymieszaj) całość wymieszaj.

Biszkopt przełóż na blat, posmaruj dżemem i wyłóż upieczoną masę z makiem. Dodaj masę budyniową i biszkopty.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto cycki murzynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta cycki murzynki

Ciasto cycki murzynki to niezwykłe połączenie biszkoptu z dżemem i masą budyniową, do jego przygotowania potrzebne będą Ci takie składniki jak: jajka, cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia, mak, mleko, masło, budyń, dżem, biszkopty i gorzka czekolada.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą powidła lub dżem, jeśli możesz postaw na domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów.

Zatem, jak zrobić ciasto cycki murzynki?

W pierwszej kolejności jajka (4 sztuki) podziel na białka i żółtka. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier, dodaj żółtka i wsyp kakao. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, wylej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie białka jaj (6 sztuk) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i wiórki kokosowe oraz mak. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Masło utrzyj na puch, dodaj przygotowany na mleku budyń (mleko wlej do garnka, dodaj cukier i budyń, gotuj do zgęstnienia. Dodaj żółtka i wymieszaj) całość wymieszaj. Biszkopt przełóż na blat, posmaruj dżemem i wyłóż upieczoną masę z makiem. Dodaj masę budyniową i biszkopty. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Nasz przepis na ciasto cycki murzynki jest gotowy, przygotuj to czekoladowe ciasto i przekonaj się, jakie jest dobre w smaku. Mój sprawdzony przepis to najlepszy pomysł na domowy deser.

Alergeny w cieście cycki murzynki

Lista alergenów dla ciasta cycki murzynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta cycki murzynki

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnego dżemu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
349.04
349.04
Białko (g)
6.53
6.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
42.37
42.37
Węglowodany przyswajalne (g)
39.21
39.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
3.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.07
18.07
Tłuszcze nasycone (g)
10.71
10.71
Tłuszcze nienasycone (g)
7.36
7.36
Cholesterol (mg)
97.45
97.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
90.38
90.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.42
1.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.60
88.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.27
34.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.75
19.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
91.56
91.56
Potas (mg)
207.03
207.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
162.52
162.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
175.17
175.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.54
53.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.35
2.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.31
1.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cycki murzynki 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cycki murzynki

Koszt składników
85.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Wiórki kokosowe
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Mak niebieski
250 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
250 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Biszkopty
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
85.20