Ciasto cycki murzynki
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Mak niebieski - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowania (80 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
- Biszkopty - 1 opakowanie (200 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
Przepis na ciasto cycki murzynki krok po kroku
Jajka (4 sztuki) podziel na białka i żółtka. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier, dodaj żółtka i wsyp kakao. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, wylej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Białka jaj (6 sztuk) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i wiórki kokosowe oraz mak. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Masło utrzyj na puch, dodaj przygotowany na mleku budyń (mleko wlej do garnka, dodaj cukier i budyń, gotuj do zgęstnienia. Dodaj żółtka i wymieszaj) całość wymieszaj.
Biszkopt przełóż na blat, posmaruj dżemem i wyłóż upieczoną masę z makiem. Dodaj masę budyniową i biszkopty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta cycki murzynki
Ciasto cycki murzynki to niezwykłe połączenie biszkoptu z dżemem i masą budyniową, do jego przygotowania potrzebne będą Ci takie składniki jak: jajka, cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia, mak, mleko, masło, budyń, dżem, biszkopty i gorzka czekolada.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą powidła lub dżem, jeśli możesz postaw na domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów.
Zatem, jak zrobić ciasto cycki murzynki?
W pierwszej kolejności jajka (4 sztuki) podziel na białka i żółtka. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier, dodaj żółtka i wsyp kakao. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, wylej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie białka jaj (6 sztuk) ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i wiórki kokosowe oraz mak. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Masło utrzyj na puch, dodaj przygotowany na mleku budyń (mleko wlej do garnka, dodaj cukier i budyń, gotuj do zgęstnienia. Dodaj żółtka i wymieszaj) całość wymieszaj. Biszkopt przełóż na blat, posmaruj dżemem i wyłóż upieczoną masę z makiem. Dodaj masę budyniową i biszkopty. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Nasz przepis na ciasto cycki murzynki jest gotowy, przygotuj to czekoladowe ciasto i przekonaj się, jakie jest dobre w smaku. Mój sprawdzony przepis to najlepszy pomysł na domowy deser.
Alergeny w cieście cycki murzynki
Lista alergenów dla ciasta cycki murzynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta cycki murzynki
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnego dżemu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.