Ciasto chmurka

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto chmurka podane na paterze. Zdjęcie ciasta zrobione jest z góry.
Ciasto chmurka
Ciasto chmurka to wspaniały przepis na pyszne lekkie ciasto z galaretką malinową i bezą. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 180 min
751 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 32 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 2 szklanki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Maliny (400 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Migdały - płatki (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto chmurę krok po kroku

W gorącej wodzie (250 ml) rozpuść galaretkę.

Do wystudzonej galaretki dodaj maliny i schłodź w lodówce.

Pokrój zimne masło na mniejsze kawałki, na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj jajko, śmietanę i masło oraz 200 g cukru, zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj krótko.

Pianę z białek rozsmaruj na papierze do pieczenia na kształt blaszki, w której będziesz piec ciasto kruche.

Wierzch bezy posyp płatkami migdałów.

Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 90 minut.

Ciasto kruche rozwałkuj i wyklej nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj je widelcem.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Na kruchy spód wylej tężejącą galaretkę, wstaw do lodówki na 3 godziny.

Ubij śmietanę kremówkę z mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią.

Na galaretkę wyłóż masę śmietanową a na nią bezę, schłodź ciasto przez 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto chmurę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta chmurki

Ciasto chmurka to świetny pomysł na dobre ciasto z owocami i bezą. Smaczne domowe ciasto jest szybkie do zrobienia. Przepis na ciasto chmurka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do upieczenia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajko, śmietana, masło, maliny, galaretka malinowa, śmietana kremówka, serek mascarpone, cukier w prawdziwą wanilią, białka jaj, płatki migdałów, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić ciasto chmurka? W gorącej wodzie rozpuść galaretkę. Do wystudzonej galaretki dodaj maliny i schłodź w lodówce. Pokrój zimne masło na mniejsze kawałki, na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj jajko, śmietanę i masło oraz cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj krótko. Pianę z białek rozsmaruj na papierze do pieczenia na kształt blaszki, w której będziesz piec ciasto kruche. Wierzch bezy posyp płatkami migdałów. Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 90 minut. Ciasto kruche rozwałkuj i wyklej nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj je widelcem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na kruchy spód wylej tężejącą galaretkę, wstaw do lodówki na 3 godziny. Ubij śmietanę kremówkę z mascarpone i cukrem z prawdziwą wanilią. Na galaretkę wyłóż masę śmietanową a na nią bezę, schłodź ciasto przez 4-5 godzin.

Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami bardzo nietrwałymi. Maliny zawierają kwasy organiczne oraz dużą ilość pektyn. Maliny są źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym.

Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto chmurka jest pyszne i bardzo efektowne. Ciasto wymaga schłodzenia w lodówce przed podaniem. Można je przechowywać pod przykryciem przez 3-4 dni. Prosty przepis możesz przygotować z innymi owocami takimi jak truskawki, borówki, wiśnie czy brzoskwinie.

Alergeny w cieście chmurce

Lista alergenów dla ciasta chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze ciasta chmurki

na 100g gotowej potrawy

Ciasto chmurka to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasta nie powinny spożywać osoby mające podwyższony poziom trójglicerydów we krwi. Domowe ciasta są przygotowywane z lepszej jakości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
326.58
751.14
Białko (g)
5.73
13.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
32.84
75.53
Węglowodany przyswajalne (g)
31.32
72.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
19.69
45.29
Tłuszcze nasycone (g)
14.46
33.26
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
12.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.07
9.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.15
69.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
27.51
63.28
Potas (mg)
103.22
237.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.42
97.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
58.07
133.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.60
49.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
2.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta chmurki 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta chmurki

Koszt składników
99.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
32 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Migdały - płatki
100 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
99.50