Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt.
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Galaretka 80 g 1 opakowanie
- Maliny mrożone 250 g 1 szklanka
Jajka rozbij i rozdziel na żółtka i białka.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do piany dodaj żółtka i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo mąkę, cukier i wodę.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Upiecz biszkopt w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
Na biszkopt wysyp owoce i zalej galaretką, która delikatnie zaczyna tężeć.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum jedną godzinę.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Omlet biszkoptowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto biszkoptowe z galaretką - cechy przepisu
Więcej o cieście biszkoptowym z galaretką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto biszkoptowe z galaretką. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 30 minut.
Biszkopt, który stanowi spód naszego ciasta z galaretką owocową jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką, które jest niezwykle łatwe.
Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, jajka, cukier.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Dodatkowo będziesz potrzebować jeszcze galaretki. Ja zawsze korzystam z galaretki instant, wtedy ciasto jest wyjątkowo ekspresowe, dobre i proste.
Jeśli chcesz możesz dodać owoce pomiędzy warstwę biszkoptową i galaretkę. Ja zdecydowałam się na maliny, są one ciężko dostępne w okresie jesienno-zimowym dlatego korzystam z wersji mrożonej. Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.
Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy.
Biszkopt zostaw aby porządnie ostygł. Następnie ułóż owoce na biszkopcie i zalej galaretką, która zaczęła już zastygać. Do ciast zawsze wykorzystuje galaretkę truskawkową, zależy to jednak od owoców. Przygotowując ciasto np. z borówkami postaw na galaretkę cytrynową.
Możesz użyć także innych owoców, może wykorzystasz jakieś sezonowe owoce? W okresie jesiennym dobre będą śliwki lub jabłka.
Skoro już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z truskawkami to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką, zachęcam Cię do wykorzystania mojego przepisu.
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z galaretką
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w cieście biszkoptowym z galaretką
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z galaretką
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z galaretką
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście biszkoptowym z galaretką
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko