Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, lodówka

Jajka rozbij i rozdziel na żółtka i białka.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do piany dodaj żółtka i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo mąkę, cukier i wodę.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Upiecz biszkopt w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.

Na biszkopt wysyp owoce i zalej galaretką, która delikatnie zaczyna tężeć.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum jedną godzinę.

ciasto biszkoptowe z galaretką
Ciasto biszkoptowe z galaretką
Koszt przygotowania dania
20.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Ciasto biszkoptowe z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym z galaretką

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto biszkoptowe z galaretką. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 30 minut.

Biszkopt, który stanowi spód naszego ciasta z galaretką owocową jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką, które jest niezwykle łatwe.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, jajka, cukier.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Dodatkowo będziesz potrzebować jeszcze galaretki. Ja zawsze korzystam z galaretki instant, wtedy ciasto jest wyjątkowo ekspresowe, dobre i proste.

Jeśli chcesz możesz dodać owoce pomiędzy warstwę biszkoptową i galaretkę. Ja zdecydowałam się na maliny, są one ciężko dostępne w okresie jesienno-zimowym dlatego korzystam z wersji mrożonej. Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy.

Biszkopt zostaw aby porządnie ostygł. Następnie ułóż owoce na biszkopcie i zalej galaretką, która zaczęła już zastygać. Do ciast zawsze wykorzystuje galaretkę truskawkową, zależy to jednak od owoców. Przygotowując ciasto np. z borówkami postaw na galaretkę cytrynową.

Możesz użyć także innych owoców, może wykorzystasz jakieś sezonowe owoce? W okresie jesiennym dobre będą śliwki lub jabłka.

Skoro już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z truskawkami to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką, zachęcam Cię do wykorzystania mojego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
243.83 kcal
146.30 kcal
Białko
7.67 g
4.60 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym z galaretką

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
49.49 g
29.70 g
Węglowodany przyswajalne
47.46 g
28.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
2.04 g
1.22 g
Tłuszcze nasycone
1.15 g
0.69 g
Tłuszcze nienasycone
0.89 g
0.53 g

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z galaretką

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.18 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
1.32 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
57.26 µg (mcg)
34.36 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z galaretką

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
23.29 mg
13.98 mg
Potas
104.21 mg
62.53 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
21.21 mg
12.73 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
73.66 mg
44.19 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
19.38 mg
11.63 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
2.16 mg
1.29 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
0.38 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z galaretką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym z galaretką

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Galaretka
80 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.92
Za 80 g
Maliny mrożone
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
31.10
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób