Ciasto biszkoptowe z galaretką

Opublikowano: 25.11.2021 r., 17:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser biszkoptowo-galaretkowy na talerzu
Ciasto biszkoptowe z galaretką
Ciasto biszkoptowe z galaretką idealnie sprawdzi się jako pomysł na deser, poznaj mój przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 30 min
146 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (80 g)
  • Maliny mrożone - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, lodówka

Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką krok po kroku

Jajka rozbij i rozdziel na żółtka i białka.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do piany dodaj żółtka i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo mąkę, cukier i wodę.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Upiecz biszkopt w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.

Na biszkopt wysyp owoce i zalej galaretką, która delikatnie zaczyna tężeć.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum jedną godzinę.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z galaretką

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto biszkoptowe z galaretką. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 30 minut.

Biszkopt, który stanowi spód naszego ciasta z galaretką owocową jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką, które jest niezwykle łatwe.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, jajka, cukier.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Dodatkowo będziesz potrzebować jeszcze galaretki. Ja zawsze korzystam z galaretki instant, wtedy ciasto jest wyjątkowo ekspresowe, dobre i proste.

Jeśli chcesz możesz dodać owoce pomiędzy warstwę biszkoptową i galaretkę. Ja zdecydowałam się na maliny, są one ciężko dostępne w okresie jesienno-zimowym dlatego korzystam z wersji mrożonej. Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy.

Biszkopt zostaw aby porządnie ostygł. Następnie ułóż owoce na biszkopcie i zalej galaretką, która zaczęła już zastygać. Do ciast zawsze wykorzystuje galaretkę truskawkową, zależy to jednak od owoców. Przygotowując ciasto np. z borówkami postaw na galaretkę cytrynową.

Możesz użyć także innych owoców, może wykorzystasz jakieś sezonowe owoce? W okresie jesiennym dobre będą śliwki lub jabłka.

Skoro już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z truskawkami to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką, zachęcam Cię do wykorzystania mojego przepisu.

Alergeny w cieście biszkoptowym z galaretką

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Domowe ciasto to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, wtedy zdecydowanie postaw na domowe wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
243.83
146.30
Białko (g)
7.67
4.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
49.49
29.70
Węglowodany przyswajalne (g)
47.46
28.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
2.04
1.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
0.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.18
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.13
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
1.32
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.26
34.36
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
23.29
13.98
Potas (mg)
104.21
62.53
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.21
12.73
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
73.66
44.19
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.38
11.63
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
1.29
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
0.38
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z galaretką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z galaretką

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Galaretka
80 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.92
Za 80 g
Maliny mrożone
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
31.10