Ciasto balowe

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Ciasto balowe
Ciasto balowe to doskonała propozycja na pyszny deser świetnie komponujący się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 15 min
723 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (250 g)
  • Masa krówkowa (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Herbatniki (240 g)
  • Krakersy (130 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, folia spożywcza

Przepis na ciasto balowe krok po kroku

Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i wlej do garnka.

Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Blaszkę wyłóż folia spożywczą i ułóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową.

Wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją masą kajmakową, na której ułożysz krakersy.

Ubij śmietanę kremówkę, wyłóż na krakersach i posyp wiórkami kokosowymi.

Ciasto umieść w lodówce na noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto balowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta balowego

Ciasto balowe to doskonała propozycja na proste i szybkie do zrobienia ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem, aby ciastka zdążyły zmięknąć. Przepis na ciasto balowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, budyń, masło, wiórki kokosowe, masa kajmakowa, cukier, krakersy, śmietana kremówka.

Jak zrobić ciasto balowe? Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i wlej do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż folia spożywczą i ułóż warstwę herbatników. Na niej umieść masę budyniową. Wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją masą kajmakową, na której ułożysz krakersy. Ubij śmietanę kremówkę, wyłóż na krakersach i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto umieść w lodówce na noc.

Masa krówkowa dodana do ciasta może być kupionym w sklepie gotowym wyrobem lub samodzielnie przygotowaną masą z mleka skondensowanego w puszce. Domowe mleko jest smaczniejsze, lecz czas jego przygotowania oscyluje w okolicach 3 godzin. Dlatego, jeśli nie masz wystarczającej ilości czasu, użyj gotowej masy. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii.

Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto z herbatnikami i z krakersami jest bardzo dobrym deserem podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Ciasto z karmelem jest słodkie, dlatego dodatek krakersów świetnie równoważy smak. Wierzch ciasta możesz udekorować tartą czekoladą zamiast wiórkami.

Alergeny w cieście balowym

Lista alergenów dla ciasta balowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Krakersy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Krakersy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

Wartości odżywcze ciasta balowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto balowe to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
361.60
723.20
Białko (g)
3.91
7.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.98
69.95
Węglowodany przyswajalne (g)
32.81
65.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
4.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
23.75
47.50
Tłuszcze nasycone (g)
18.03
36.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.73
11.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.51
9.02
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
2.43
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.10
62.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
94.92
189.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.08
186.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
1.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.54
37.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.67
43.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
225.98
451.96
Potas (mg)
163.37
326.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.96
175.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
150.10
300.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.90
41.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta balowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta balowego

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Masa krówkowa
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Herbatniki
240 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.60
Za 240 g
Krakersy
130 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.03
Za 130 g
Koszt składników
41.00