Ciasto balowe
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Cukier (250 g)
- Masło (250 g)
- Masa krówkowa (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Herbatniki (240 g)
- Krakersy (130 g)
Przepis na ciasto balowe krok po kroku
Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i wlej do garnka.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Blaszkę wyłóż folia spożywczą i ułóż warstwę herbatników, na niej umieść masę budyniową.
Wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją masą kajmakową, na której ułożysz krakersy.
Ubij śmietanę kremówkę, wyłóż na krakersach i posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto umieść w lodówce na noc.
Więcej informacji na temat ciasta balowego
Ciasto balowe to doskonała propozycja na proste i szybkie do zrobienia ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem, aby ciastka zdążyły zmięknąć. Przepis na ciasto balowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, budyń, masło, wiórki kokosowe, masa kajmakowa, cukier, krakersy, śmietana kremówka.
Jak zrobić ciasto balowe? Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i wlej do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż folia spożywczą i ułóż warstwę herbatników. Na niej umieść masę budyniową. Wyłóż warstwę herbatników, posmaruj ją masą kajmakową, na której ułożysz krakersy. Ubij śmietanę kremówkę, wyłóż na krakersach i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto umieść w lodówce na noc.
Masa krówkowa dodana do ciasta może być kupionym w sklepie gotowym wyrobem lub samodzielnie przygotowaną masą z mleka skondensowanego w puszce. Domowe mleko jest smaczniejsze, lecz czas jego przygotowania oscyluje w okolicach 3 godzin. Dlatego, jeśli nie masz wystarczającej ilości czasu, użyj gotowej masy. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie, w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii.
Podsumowując łatwe do zrobienia ciasto z herbatnikami i z krakersami jest bardzo dobrym deserem podczas spotkań w gronie rodziny i znajomych. Ciasto z karmelem jest słodkie, dlatego dodatek krakersów świetnie równoważy smak. Wierzch ciasta możesz udekorować tartą czekoladą zamiast wiórkami.
Alergeny w cieście balowym
Lista alergenów dla ciasta balowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Krakersy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
Wartości odżywcze ciasta balowego
Ciasto balowe to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.