Ciasteczka zbożowe

Opublikowano: 28.06.2021 r., 11:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka zbożowe ułożone na blaszce do pieczenia.
Ciasteczka zbożowe
Ciasteczka zbożowe to świetny pomysł na zdrowy i pyszny deser. Zawierają bardzo małą ilość cukru, a naprawdę sporo błonnika. To idealny wybór nawet dla najmłodszych.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
229 kcal
Kcal w porcji
48 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki owsiane 1 szklanka (110 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 1/2 szklanki (75 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (4 g)
  • Wiórki kokosowe 3/4 szklanki (70 g)
  • Rodzynki (80 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, sitko

Przepis na ciasteczka zbożowe krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj płatki owsiane, cukier, puder i waniliowy wiórki kokosowe i posiekane rodzynki.

W małym rondelku roztop masło i przelej je do masy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką uformuj na niej ciastka, zostawiając przy tym kilka centymetrów odległości.

Całość piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka zbożowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek zbożowych

Ciasteczka zbożowe to przepyszny i naprawdę łatwy deser. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej, a także dzieci. Choć są bardzo łatwe w przygotowaniu, wcale nie są nudne. Dostarczają mnóstwa błonnika i witamin z grupy B. Będą świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż zawierają mniej cukru. Można je przygotować w kilkanaście minut.

Ten bardzo prosty przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. To dlatego, że ciastka robi się we wręcz ekspresowym tempie. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się ich pysznym smakiem. To tego są wykonywane z kilku podstawowych składników, które każdy ma w swojej spiżarni.

Ciastka robi się z płatków owsianych, dzięki temu mają naprawdę sporo błonnika. Płatki owsiane dostarczają również wielu witamin z grupy B, żelazo i magnez. To dlatego powinny gościć jak najczęściej w codziennej diecie. Wpływają również na obniżenie stężenia poziomu cholesterolu we krwi.

Te ciasteczka wychodzą niezwykle kruche i miękkie, to świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. W tej wersji są znacznie lepsze dla zdrowia niż kupne gotowe produkty. Te ciastka zawierają naprawdę minimalną ilość cukru, który można zamienić na dowolny słodzik, by ciastka były jeszcze bardziej fit. Nie mają też barwników, czy konserwantów, które mogą działać alergizująco, zwłaszcza na najmłodszych domowników. Te ciastka mają za to sporo zdrowych i wartościowych składników, które wzbogacają codzienną dietę i będą wspaniałym wyborem.

Przepis na ciastka zbożowe pozwala upiec te pyszne słodkości w ekspresowym tempie. Choć są łatwe i domowe, smakują jak z prawdziwej cukierni. Robi się je z mąki owsianej, która jest niezwykle smaczna i delikatna. Jednak można dodać do nich również mąkę pszenną. Te ciastka są niezwykle chrupiące i pełne smaku, a do ich wykonania wystarczy tylko kilka chwil i najprostszy sprzęt kuchenny. Ten szybki przepis podpowie ci jak zrobić ciastka zbożowe, które nie tylko są zdrowe, ale także pyszne. To idealny pomysł na drugie śniadanie i podwieczorek.

Alergeny w ciasteczkach zbożowych

Lista alergenów dla ciasteczek zbożowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasteczek zbożowych

na 100g gotowej potrawy

Te ciasta to lepszy wybór niż sklepowe produkty, zawierają zdecydowanie mniej cukru, a dużo więcej błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(48g)
Energia (kcal)
478.35
229.61
Białko (g)
6.94
3.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(48g)
Węglowodany (g)
50.74
24.35
Węglowodany przyswajalne (g)
43.88
21.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.85
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(48g)
Tłuszcz (g)
29.37
14.10
Tłuszcze nasycone (g)
21.37
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.00
3.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
2.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
0.87
Cholesterol (mg)
44.89
21.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(48g)
Witamina A (µg (mcg))
142.80
68.54
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.02
Witamina C (mg)
1.12
0.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
0.26
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
140.08
67.24
Tiamina (mg)
0.24
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.05
Niacyna (mg)
0.77
0.37
Foliany (µg (mcg))
14.80
7.10
Beta karoten (µg (mcg))
32.99
15.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(48g)
Sód (mg)
65.61
31.49
Potas (mg)
363.54
174.50
Wapń (mg)
34.12
16.38
Fosfor (mg)
212.57
102.03
Magnez (mg)
72.82
34.95
Żelazo (mg)
2.53
1.21
Cynk (mg)
1.68
0.81
Miedź (mg)
0.33
0.16
Mangan (mg)
1.91
0.92
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek zbożowych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek zbożowych

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Mąka owsiana pełnoziarnista
75 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Wiórki kokosowe
70 g
3/4 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Rodzynki
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
25.00