Ciasteczka zbożowe
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 1/2 szklanki (75 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (4 g)
- Wiórki kokosowe - 3/4 szklanki (70 g)
- Rodzynki (80 g)
- Masło (100 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
Przepis na ciasteczka zbożowe krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj płatki owsiane, cukier, puder i waniliowy wiórki kokosowe i posiekane rodzynki.
W małym rondelku roztop masło i przelej je do masy z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką uformuj na niej ciastka, zostawiając przy tym kilka centymetrów odległości.
Całość piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek zbożowych
Ciasteczka zbożowe to przepyszny i naprawdę łatwy deser. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej, a także dzieci. Choć są bardzo łatwe w przygotowaniu, wcale nie są nudne. Dostarczają mnóstwa błonnika i witamin z grupy B. Będą świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, gdyż zawierają mniej cukru. Można je przygotować w kilkanaście minut.
Ten bardzo prosty przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. To dlatego, że ciastka robi się we wręcz ekspresowym tempie. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się ich pysznym smakiem. To tego są wykonywane z kilku podstawowych składników, które każdy ma w swojej spiżarni.
Ciastka robi się z płatków owsianych, dzięki temu mają naprawdę sporo błonnika. Płatki owsiane dostarczają również wielu witamin z grupy B, żelazo i magnez. To dlatego powinny gościć jak najczęściej w codziennej diecie. Wpływają również na obniżenie stężenia poziomu cholesterolu we krwi.
Te ciasteczka wychodzą niezwykle kruche i miękkie, to świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości. W tej wersji są znacznie lepsze dla zdrowia niż kupne gotowe produkty. Te ciastka zawierają naprawdę minimalną ilość cukru, który można zamienić na dowolny słodzik, by ciastka były jeszcze bardziej fit. Nie mają też barwników, czy konserwantów, które mogą działać alergizująco, zwłaszcza na najmłodszych domowników. Te ciastka mają za to sporo zdrowych i wartościowych składników, które wzbogacają codzienną dietę i będą wspaniałym wyborem.
Przepis na ciastka zbożowe pozwala upiec te pyszne słodkości w ekspresowym tempie. Choć są łatwe i domowe, smakują jak z prawdziwej cukierni. Robi się je z mąki owsianej, która jest niezwykle smaczna i delikatna. Jednak można dodać do nich również mąkę pszenną. Te ciastka są niezwykle chrupiące i pełne smaku, a do ich wykonania wystarczy tylko kilka chwil i najprostszy sprzęt kuchenny. Ten szybki przepis podpowie ci jak zrobić ciastka zbożowe, które nie tylko są zdrowe, ale także pyszne. To idealny pomysł na drugie śniadanie i podwieczorek.
Alergeny w ciasteczkach zbożowych
Lista alergenów dla ciasteczek zbożowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek zbożowych
Te ciasta to lepszy wybór niż sklepowe produkty, zawierają zdecydowanie mniej cukru, a dużo więcej błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego.
Energia i białka
(48g)
Węglowodany
(48g)
Tłuszcze
(48g)
Witaminy
(48g)
Składniki mineralne
(48g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.