Ciasteczka renifery

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka renifery na białym tle.
Ciasteczka renifery
Ciasteczka renifery to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciastka warto przygotować jako przekąskę dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
389 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (180 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (340 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Czekolada gorzka (75 g)
  • M&M czerwone, około 40 sztuk (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, szklana miska, rękaw cukierniczy, szklanka, lodówka

Przepis na ciasteczka renifery krok po kroku

Na stolnice przesiej mąkę.

Do mąki dodaj pokrojone na kawałki masło. Składniki siekaj nożem do momentu, aż będą przypominać kruszonkę.

Następnie do kruszonki dodaj cukier puder, jajko, żółtko jaja, szczyptę soli oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Składniki zagnieć ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich wałkuj na placek o grubości około 3 mm i wykrawaj z niego koła przy pomocy szklanki.

Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkich odstępów.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Następnie wyciągnij je z piekarnika i studź na metalowej klatce.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego z końcówką o najmniejszej średnicy.

Następnie na czekoladę przyklej nosek z M&M'sa oraz namaluj oczy, oraz rogi renifera.

Gotowe ciasteczka pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka renifery
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,0% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek reniferów

Ciasteczka renifery to doskonała propozycja na kruche ciastka bożonarodzeniowe. Waniliowe ciastka w kształcie reniferów świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci na święta. Pyszne ciasteczka świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na ciasteczka renifery jest bardzo prosty i nie wym aga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wymieniania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier puder, maka pszenna, jajka, żółtka jaj, czekolada gorzka, cukiernik M&M’s, sól oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić ciasteczka renifery? Na stolnice przesiej mąkę. Do mąki dodaj pokrojone na kawałki masło. Składniki siekaj nożem do momentu, aż będą przypominać kruszonkę. Następnie do kruszonki dodaj cukier puder, jajko, żółtko jaja, szczyptę soli oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Składniki zagnieć ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich wałkuj na placek o grubości około 3 mm i wykrawaj z niego koła przy pomocy szklanki. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Następnie wyciągnij je z piekarnika i studź na metalowej klatce. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego z końcówką o najmniejszej średnicy. Następnie na czekoladę przyklej nosek z M&M's oraz namaluj oczy, oraz rogi renifera.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Podsumowując świąteczne ciasteczka renifery to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Ciasteczka warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Pyszne wypieki są dobre do spożycia po całkowitym zastygnięciu czekolady. Produkty niezbędne do wykonania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w ciasteczkach reniferach

Lista alergenów dla ciasteczek reniferów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • M&M
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • M&M
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • M&M

Wartości odżywcze ciasteczek reniferów

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka renifery to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą można przygotować na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzyce powinny unikać ich w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
458.60
389.81
Białko (g)
7.87
6.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
53.17
45.20
Węglowodany przyswajalne (g)
52.12
44.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
24.29
20.65
Tłuszcze nasycone (g)
16.35
13.90
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
6.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.38
0.33
Ryboflawina (mg)
0.25
0.21
Niacyna (mg)
2.63
2.23
Foliany (µg (mcg))
63.26
53.77
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
22.52
19.14
Potas (mg)
147.54
125.41
Wapń (mg)
37.97
32.27
Fosfor (mg)
114.82
97.60
Magnez (mg)
35.74
30.38
Żelazo (mg)
2.98
2.54
Cynk (mg)
1.00
0.85
Miedź (mg)
0.24
0.20
Mangan (mg)
0.44
0.38
Brak danych dla: jajko, żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek reniferów 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek reniferów

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
180 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czekolada gorzka
75 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
M&M
120 g
czerwone, około 40 sztuk
9.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 120 g
Koszt składników
36.00