Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Masło (600 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Cukier - Półtorej szklanki (300 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Śliwki (1000 g)
- Budyń (proszek) - Dwa opakowania (150 g)
- Mleko 3,2% (70 ml)
Przepis na ciasta kruche ze śliwkami i budyniem krok po kroku
Na stolnicę wysyp mąkę, 400 gram pokrojonego masła, 200 gram cukru, śmietanę, żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż rozwałkowane ciasto. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut.
Proszek budyniowy rozpuść w 100 ml mleka, resztę mleka zagotuj z 200g cukru. Wlej rozpuszczony proszek do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.
Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż masę budyniową.
Śliwki wydryluj, każdą połówkę przekrój jeszcze na pół i wyłóż owoce na budyniu Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasta ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciast kruchych ze śliwkami i budyniem
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem to wspaniały pomysł jak wykorzystać owoce. Jeśli lubisz ciasta z kremem budyniowym koniecznie przygotuj placek. Przepis na ciasta kruche ze śliwkami i budyniem jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, budyń, śmietana kwaśna 18%, śliwki, żółtka jaj.
Jak zrobić ciasta kruche ze śliwkami i budyniem? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę kwaśną i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie ugotuj budyń. Proszek budyniowy rozpuść w 100 mililitrach mleka. W garnku zagotuj mleko z cukrem i dodaj do wrzącego mleka rozpuszczony w mleku proszek. Cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj ją z masłem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód przełóż rozwałkowane ciasto, nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Masę budyniową przełóż na upieczony spód. Wydryluj śliwki i każdą połówkę przekrój jeszcze na pół, wyłóż owoce na budyń i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Śliwki są owocami zawierającymi dość spore ilości cukru jednakże przez zawartość błonnika nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując ciasta kruche ze śliwkami są szybkie w przygotowaniu i tanie. Łatwe ciasto idealnie smakuje podane z kawą lub herbatą. Dobre ciasto zasmakuje także Twoim dzieciom.
Alergeny w ciastach kruchych ze śliwkami i budyniem
Lista alergenów dla ciast kruchych ze śliwkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciast kruchych ze śliwkami i budyniem
Ciasta są wyrobami bardzo kalorycznymi. Powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu. Domowe ciasta są zdrowsze gdyż nie zawierają konserwantów oraz są przygotowane ze składników lepszej jakości.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.