Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śliwkowe z bezą na talerzyku
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
514 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% (120 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Śliwki (1000 g)
  • Budyń (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową krok po kroku

Przesiej mąkę do miski.

Dodaj posiekane masło.

Wbij jajka, dodaj śmietanę i 150 g cukru.

Zagnieć szybko ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 cm.

Wyłóż blaszkę i umieść śliwki na spodzie.

Wierzch śliwek posyp 100 g cukru.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj cukier.

Zmiksuj do powstania szklistej piany.

Wsyp budyń i zmiksuj.

Na wierzch owoców wyłóż pianę z białek i piecz jeszcze 20 minut.

Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto będzie idealne na wiele różnych okazji. Zachowuje świeżość przez długi czas i można je podawać jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, śmietana kwaśna, białka jaj, śliwki, budyń waniliowy.

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową? Przesiej mąkę do miski. Dodaj posiekane masło. Wbij jajka, dodaj śmietanę i cukier. Zagnieć szybko ciasto. Owiń folią spożywcza i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 cm. Wyłóż blaszkę i umieść śliwki na spodzie. Wierzch śliwek posyp cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj cukier. Zmiksuj do powstania szklistej piany. Wsyp budyń i zmiksuj. Na wierzch owoców wyłóż pianę z białek i piecz jeszcze 20 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując najlepsze ciasto ze śliwkami sprawdzi się doskonale podane na deser po niedzielnym obiedzie. Placek ze śliwkami jest chrupiący i zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Sprawdzony przepis wykorzystać można także z dodatkiem innych owoców. SMaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w kruchym cieście ze śliwkami i bezą budyniową

Lista alergenów dla kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
223.64
514.38
Białko (g)
4.46
10.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
29.40
67.61
Węglowodany przyswajalne (g)
28.80
66.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
10.38
23.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
16.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.38
7.77
Cholesterol (mg)
42.75
98.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
92.64
213.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.04
9.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.98
193.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.41
Ryboflawina (mg)
0.16
0.37
Niacyna (mg)
1.30
2.99
Foliany (µg (mcg))
29.61
68.11
Beta karoten (µg (mcg))
97.69
224.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
34.84
80.13
Potas (mg)
117.44
270.11
Wapń (mg)
16.72
38.46
Fosfor (mg)
44.42
102.18
Magnez (mg)
11.21
25.79
Żelazo (mg)
1.10
2.54
Cynk (mg)
0.31
0.71
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta ze śliwkami i bezą budyniową

Koszt składników
40.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
40.70