Ciasto pijana śliwka

Opublikowano: 21.05.2021 r., 20:52 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta pijana śliwka znajduje się na biało-błękitnym talerzyku, który stoi na błękitnej serwecie. Obok leżą niebieskie sztućce, a w tle stoi biało-niebieska filiżanka.
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka jest ciekawym deserem na przyjęcia bez dzieci, który zaskoczy smakiem i aromatem rumu Twoich gości. Musisz koniecznie spróbować mojej wersji!
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
426 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Śliwki suszone (200 g)
  • Rum (200 ml)
  • Krem czekoladowy typu nutella 4 łyżki (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 120 g do ciasta i 40 g do budyniu (160 g)
  • Kakao niesłodzone (30 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, miseczka

Przepis na ciasto pijana śliwka krok po kroku

Śliwki zalej rumem, przykryj i odstaw, najlepiej na noc.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka ubij z 60 g cukru i dodaj do nich mąkę i kakao.

Białka ubij, z 60 g cukru, na sztywną pianę.

Do masy z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Przelej ciasto do blachy i piecz 30 minut w 180 C.

Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml rozmieszaj proszek budyniowy i 40 g cukru.

Wlej mleko z budyniem do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie jednolity budyń.

Gotuj budyń 1-2 minuty i odstaw do wystudzenia.

Gdy ciasto się upiecze także je wystudź.

Masło zmiksuj, stopniowo dodając zimny budyń.

Śliwki odsącz od alkoholu i drobno pokrój.

Dodaj pokrojone śliwki, razem z 3 łyżkami do kremu budyniowego i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przekrój na dwie części (dolna część może być trochę grubsza od górnej).

Alkohol od śliwek wymieszaj z łyżką nutelli.

Dolny blat ciasta włóż z powrotem do blachy i nasącz 3/4 alkoholu z nutellą.

Resztą czekoladowego alkoholu nasącz drugi blat ciasta i połam go na kawałki.

Połamane ciasto dodaj do kremu i wymieszaj.

Krem z ciastem wyłóż na dolny blat ciasta.

Opcjonalnie możesz udekorować ciasto suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na ciasto pijana śliwka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta pijana śliwka

Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. Dodatkowo ciasto polane jest czekoladową polewą. Jak już pewnie się domyślasz, nie jest to ciasto dla dzieci.

Do jego przygotowania potrzebujesz trochę składników, w tym między innymi: mąki, jajek, cukru, mleka, budyniu, masła, śliwek, rumu itp. Możesz użyć dowolnego alkoholu. Ja najczęściej używam rumu, ale możesz wykorzystać na przykład likier czekoladowy lub whisky. Zaczynamy przygotowania od suszonych śliwek, które zalewamy alkoholem, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Z mąki, cukru, jajek i kakao robimy biszkopt. Opcjonalnie możesz dodać proszek do pieczenia, ale w mój przepis na ciasto pijana śliwka go nie zawiera, ponieważ uważam, że biszkopt idealnie utrzymuje swoją puszystą strukturę na samych białkach. Przygotowywanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru, przeznaczonego do ciasta. Następnie przesiewamy mąkę z kakao do miski z żółtkami i dokładnie mieszam. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cały czas miksując, aż powstanie gładka, lśniąca masa, a cukier będzie rozpuszczony. Takie białka porcjami dodajemy do masy z żółtek i mąki i delikatnie mieszamy, aby dobrze połączyć ciasto z białkami, ale nie stracić ich puszystości. Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 30 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać krem. Potrzebujemy do niego budyniu, który gotujemy na mleku z proszku budyniowego. Żeby uzyskać gęsty budyń możesz użyć mniej mleka, niż jest to podane na opakowaniu lub dodać trochę mąki ziemniaczanej. Ugotowany budyń trzeba wystudzić. Śliwki należy odsączyć od alkoholu, który potem wykorzystamy, więc go nie wylewaj. Śliweczki kroimy na małe kawałki, a alkohol mieszamy z nutellą. Przestudzony budyń stopniowo miksujemy z masłem i nutellą. Do powstałego kremu wrzucamy śliwki i mieszamy. Normalnie biszkopt kroimy na dwa blaty. Na pierwszy placek ciasta wykładamy krem ze śliwkami moczonymi w alkoholu i przykrywamy drugim. W moim przepisie zrobiłam to trochę inaczej, żeby było ciekawiej. Na tym możesz zakończyć, jeżeli chcesz mniej alkoholowe ciasto, ale jeżeli chcesz, żeby było to ciasto pijana śliwka w czekoladzie, czyli z polewą, to polej je alkoholem od śliwek wymieszanym z nutellą. To sprawia, że ciasto jest mocno alkoholowe, czekoladowe i wilgotne.

Alergeny w cieście pijana śliwka

Lista alergenów dla ciasta pijana śliwka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta pijana śliwka

na 100g gotowej potrawy

Możesz obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny, zamieniając cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
275.29
426.69
Białko (g)
4.80
7.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
25.10
38.90
Węglowodany przyswajalne (g)
23.72
36.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
2.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
15.38
23.85
Tłuszcze nasycone (g)
10.62
16.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.77
7.39
Cholesterol (mg)
97.14
150.57
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
140.50
217.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.34
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.83
1.29
Brak danych dla: śliwki suszone, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
137.16
212.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Ryboflawina (mg)
0.17
0.27
Niacyna (mg)
0.61
0.94
Foliany (µg (mcg))
20.05
31.08
Beta karoten (µg (mcg))
52.88
81.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
52.11
80.77
Potas (mg)
156.14
242.02
Wapń (mg)
53.25
82.54
Fosfor (mg)
94.68
146.76
Magnez (mg)
21.63
33.53
Żelazo (mg)
1.31
2.03
Cynk (mg)
0.61
0.95
Miedź (mg)
0.14
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pijana śliwka 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pijana śliwka

Koszt składników
106.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
200 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Rum
200 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
17.14
Za 200 ml
Krem czekoladowy typu nutella
120 g
4 łyżki
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.77
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
160 g
120 g do ciasta i 40 g do budyniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Kakao niesłodzone
30 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
106.50