Chrusty z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (300 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na chrusty z ciasta francuskiego krok po kroku
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki i zostaw na kilka minut. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne.
Następnie wyciągnij z opakowania i rozłóż na blacie.
Przetnij ciasto wzdłuż dłuższego boku na pół.
Ciasto podziel na paski grubości około 4,5 cm.
Każdy pasek natnij na środku na około 4 cm.
Teraz jeden koniec paska przełóż przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz. Zrób tak z każdym paskiem ciasta.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wyłóż chrusty, zachowując kilka centymetrów odległości między nimi.
Piecz około 10 minut.
Po upieczeniu ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Faworki
Więcej informacji na temat chrustów z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Aby wykonać przepis na chrusty z ciasta francuskiego wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie, warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli, dzięki czemu jest tanie. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe, szybką przekąskę lub dodatek na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrusty z ciasta francuskiego to do ich wykonania potrzebne jest tylko ciasto francuskie i cukier puder. Blat ciasta potnij w paski, a w każdym pasku zrób na środku wycięcie. Teraz wystarczy zawinąć brzeg, przeciągnąć przez środek i wyciągnąć na zewnątrz. Tak przygotowane kawałki ciasta piecz w 200 stopniach przez 10 minut. Upieczone chrusty podawaj posypane cukrem pudrem. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować słodką przekąskę w ekspresowym tempie.
Alergeny w chrustach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla chrustów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze chrustów z ciasta francuskiego
Jeśli chcesz zmniejszyć ilość cukru w diecie, możesz zastąpić cukier puder np. na mielony ksylitol.
Energia i białka
(26g)
Węglowodany
(26g)
Tłuszcze
(26g)
Witaminy
(26g)
Składniki mineralne
(26g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.