Chipsy z warzyw

Opublikowano: 06.07.2021 r., 11:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chipsy z warzyw ułożone w papierowym rożku.
Chipsy z warzyw
Chipsy z warzyw to pyszny i niezwykle szybki sposób na wspaniałą przekąskę. To również świetny pomysł, by przemycić w swojej diecie większą ilość zdrowych warzyw.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
114 kcal
Kcal w porcji
73 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Burak 2 szt (210 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Seler korzeniowy 1/4 korzenia (80 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na chipsy z warzyw krok po kroku

Warzywa umyj i obierz. Wszystkie pokrój na cienkie plastry i przełóż do dużej miski.

Do warzyw dodaj oliwę, sól i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej warzywa, by możliwie nie zachodziły na siebie.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na chipsy z warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chipsów z warzyw

Chipsy z warzyw to bardzo zdrowa i szybka przekąska, którą w łatwy sposób można przygotować samodzielnie. Jest świetną alternatywą dla sklepowych chipsów, gdyż zawiera mniej soli i tłuszczów. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego odżywiania. Choć są niepozorne, to ich smak jest naprawdę wspaniały. Są tak pyszne, że wcale nie potrzeba ich zbytnio przyprawiać.

Zdrowe chipsy z warzyw to wspaniały pomysł dla osób, które nie wyobrażają sobie maratonów filmowych bez dodatku słonych przekąsek. Te w wersji warzywnej są jednak znacznie zdrowsze. Zawierają mniej kalorii, a także szkodliwych tłuszczów nasyconych, dzięki czemu to wspaniały wybór nawet dla osób na diecie redukcyjnej. To również idealny patent na to, jak przemycić do swojej diety więcej warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chipsy warzywne, które będą zdrowe, a przy tym naprawdę smaczne i nieskomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wystarczy kilka chwil, by przygotować tą wspaniałą przekąskę, która na pewno przypadnie nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.

Chipsy najlepiej zrobić w piekarniku, dzięki temu są bardziej zdrowe i lekkostrawne. Ta obróbka sprawia też, że można użyć dużo mniejszej ilości oliwy lub zrobić je zupełnie bez tłuszczu. W takiej wersji są dużo bardziej fit. To przekąska, która na pewno skradnie niejedno serce ze względu na wspaniały smak i idealną chrupkość.

Domowe chipsy warzywne są niezwykle łatwe w przygotowaniu, dlatego mogą gościć w menu często. Są również zdrowszą alternatywą dla produktów sklepowych. Robione są ze świeżych warzyw, a do obróbki używa się tylko niewielkiej ilości tłuszczu. W wersji sklepowej bardzo często spotkać można dużo różnych dodatków, które nie są konieczne, a w nadmiernych ilościach mogą szkodzić.

Warzywne chipsy można robić z dowolnych warzyw. W tym przepisie wykonane są z marchewki, buraków i selera. To świetne połączenie, ponieważ każde z tych warzyw smakuje w zupełnie inny sposób, przy czym wzajemnie świetnie się uzupełniają. Te dietetyczne chipsy smakują dużo lepiej niż gotowe produkty, a ich wykonanie jest banalnie proste.

Alergeny w chipsach z warzyw

Lista alergenów dla chipsów z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze chipsów z warzyw

na 100g gotowej potrawy

To dobry sposób, by przemycić do diety większą ilość warzyw bogatych w witaminy i składniki prozdrowotne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(73g)
Energia (kcal)
157.09
114.68
Białko (g)
1.23
0.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(73g)
Węglowodany (g)
8.20
5.98
Węglowodany przyswajalne (g)
5.96
4.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(73g)
Tłuszcz (g)
13.82
10.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
11.49
8.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.98
7.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
1.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(73g)
Witamina A (µg (mcg))
171.75
125.38
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.00
3.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.12
1.55
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.49
0.35
Foliany (µg (mcg))
57.36
41.88
Beta karoten (µg (mcg))
1704.20
1244.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(73g)
Sód (mg)
69.80
50.95
Potas (mg)
275.25
200.93
Wapń (mg)
22.34
16.31
Fosfor (mg)
47.16
34.43
Magnez (mg)
17.07
12.46
Żelazo (mg)
0.65
0.47
Cynk (mg)
0.28
0.20
Miedź (mg)
0.06
0.04
Mangan (mg)
0.19
0.14
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z warzyw 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z warzyw

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
80 g
1/4 korzenia
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
33.50