- Ciasto filo 500 g
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Szpinak 500 g 2 szklanki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Ser Feta 50 g
- Masło 10 g 1 łyżka
Przepis na byrek krok po kroku
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj szpinak oraz przyprawy całość dusić pod przykryciem przez 10 min.
Następnie dodaj pokruszony ser feta.
Jeśli używasz filo, odłóż na bok jedną warstwę filo i przykryj ją wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie wyschła. Na dużym blaszanym lub żaroodpornym naczyniu, na którym będziesz piec byrek, umieść jedną warstwę filo. Delikatnie posmaruj ją oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
Na pierwszą warstwę filo połóż kolejną warstwę filo i również ją posmaruj oliwą z oliwek. Powtarzaj ten proces, dodając kolejne warstwy filo i smarując je oliwą, aż wykorzystasz połowę filo.
Następnie nałóż przygotowane nadzienie mięsne równomiernie na powierzchni filo. Kontynuuj układanie warstw filo, smarując je oliwą z oliwek, aż wykorzystasz wszystkie pozostałe warstwy.
Upiecz całość wy piekarniku przez 20 min w 180 st. C.

-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto
Informacje dietetyczne - byrek
Wartości odżywcze byrka
Ten bałkański przysmak możesz przygotować również z mięsem mielonym.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w byrku
Lista alergenów dla byrka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
Więcej informacji na temat byrka
Pragniecie poznać tajemnicę wyjątkowego dania, które zachwyca podniebienia na Bałkanach? Przedstawiam Wam tradycyjny byrek, czyli pyszny nadziewany placek, który podbije Wasze serca smakiem i aromatem.
Ten sprawdzony przepis na byrek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, gwarantując niepowtarzalny smak domowej kuchni.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na byrek.
1. Rozpocznij od przygotowania nadzienia. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smażąc je, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mielone mięso do rondla i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione. Wsyp słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Starannie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż mięso będzie idealnie ugotowane. Opcjonalnie możesz dodać pokruszony ser, aby nadać nadzieniu dodatkowego smaku i kremowej konsystencji. Odstaw nadzienie na bok, aby lekko ostygło.
3. Przed rozpoczęciem układania byreku, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
4. Jeśli używasz ciasta filo, odłóż na bok jedną warstwę filo i przykryj ją wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie wyschła. Na dużym blaszanym lub żaroodpornym naczyniu, na którym będziesz piec byrek, umieść jedną warstwę ciasta filo. Delikatnie posmaruj ją oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
5. Na pierwszą warstwę ciasta filo nałóż drugą warstwę i również ją posmaruj oliwą z oliwek. Powtarzaj ten proces, dodając kolejne warstwy ciasta filo i smarując je oliwą.
Sam widzisz, że ten domowy i tradycyjny byrek możesz przygotować w dwóch wersjach. Może być on z nadzieniem mięsnym i wegetariańskim u mnie będzie to szpinak.
Jeśli już wiesz, jak zrobić byrek z ciasta filo, koniecznie przygotuj ten bałkański przysmak w swoim domu i przekonaj się, jaki jest dobry w smaku. Jest po prostu najlepszy, cała rodzina jednogłośnie powie, że jest po prostu smaczny.
Szacunkowy koszt przygotowania byrka
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023