Byrek
- Ciasto filo (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Szpinak - 2 szklanki (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ser Feta (50 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na byrek krok po kroku
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj szpinak oraz przyprawy całość dusić pod przykryciem przez 10 min.
Następnie dodaj pokruszony ser feta.
Jeśli używasz filo, odłóż na bok jedną warstwę filo i przykryj ją wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie wyschła. Na dużym blaszanym lub żaroodpornym naczyniu, na którym będziesz piec byrek, umieść jedną warstwę filo. Delikatnie posmaruj ją oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
Na pierwszą warstwę filo połóż kolejną warstwę filo i również ją posmaruj oliwą z oliwek. Powtarzaj ten proces, dodając kolejne warstwy filo i smarując je oliwą, aż wykorzystasz połowę filo.
Następnie nałóż przygotowane nadzienie mięsne równomiernie na powierzchni filo. Kontynuuj układanie warstw filo, smarując je oliwą z oliwek, aż wykorzystasz wszystkie pozostałe warstwy.
Upiecz całość wy piekarniku przez 20 min w 180 st. C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat byrka
Pragniecie poznać tajemnicę wyjątkowego dania, które zachwyca podniebienia na Bałkanach? Przedstawiam Wam tradycyjny byrek, czyli pyszny nadziewany placek, który podbije Wasze serca smakiem i aromatem.
Ten sprawdzony przepis na byrek jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, gwarantując niepowtarzalny smak domowej kuchni.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na byrek.
1. Rozpocznij od przygotowania nadzienia. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smażąc je, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mielone mięso do rondla i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione. Wsyp słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Starannie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż mięso będzie idealnie ugotowane. Opcjonalnie możesz dodać pokruszony ser, aby nadać nadzieniu dodatkowego smaku i kremowej konsystencji. Odstaw nadzienie na bok, aby lekko ostygło.
3. Przed rozpoczęciem układania byreku, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
4. Jeśli używasz ciasta filo, odłóż na bok jedną warstwę filo i przykryj ją wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie wyschła. Na dużym blaszanym lub żaroodpornym naczyniu, na którym będziesz piec byrek, umieść jedną warstwę ciasta filo. Delikatnie posmaruj ją oliwą z oliwek za pomocą pędzelka.
5. Na pierwszą warstwę ciasta filo nałóż drugą warstwę i również ją posmaruj oliwą z oliwek. Powtarzaj ten proces, dodając kolejne warstwy ciasta filo i smarując je oliwą.
Sam widzisz, że ten domowy i tradycyjny byrek możesz przygotować w dwóch wersjach. Może być on z nadzieniem mięsnym i wegetariańskim u mnie będzie to szpinak.
Jeśli już wiesz, jak zrobić byrek z ciasta filo, koniecznie przygotuj ten bałkański przysmak w swoim domu i przekonaj się, jaki jest dobry w smaku. Jest po prostu najlepszy, cała rodzina jednogłośnie powie, że jest po prostu smaczny.
Alergeny w byrku
Lista alergenów dla byrka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Masło
Wartości odżywcze byrka
Ten bałkański przysmak możesz przygotować również z mięsem mielonym.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.