Bułki drożdżowe z budyniem
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (z cukrem) (40 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Cukier (85 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (550 g)
- Masło (85 g)
Przepis na bułki drożdżowe z budyniem krok po kroku
Do garnka wlej 450 ml mleka. Zagotuj.
Odlej pół szklanki od razu i rozprowadź w nim budyń.
Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaj do niego zawartość szklanki, szybko mieszaj trzepaczką i ugotuj gęsty budyń. Budyń ostudź.
Do ciasta drożdżowego jajka, mleko, masło, drożdże muszą mieć temperaturę pokojową.
W misce umieść 250 ml ciepłego (niegorącego) mleka. Dodaj pokruszone drożdże, 15 g cukru oraz 60 g mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Przykryj miskę ściereczką.
Do dużej miski wsyp 440 g mąki, dodaj 55 g cukru, aromat waniliowy, startą skórkę z jednej cytryny, szczyptę soli, jedno jajko oraz 60 g masła (miękkie).
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do reszty składników i zmiksuj mikserem (końcówki do drożdżowego ciasta). Miksuj przez 5 minut.
Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W misce umieść 50 g mąki, 15 g cukru oraz 25 g zimnego masła. Wymieszaj palcami, by powstała kruszonka. Wstaw do lodówki.
Gdy ciasto urośnie, nagrzej piekarnik na 180 st. C. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
Ciasto wyłóż na stolnicę (można podsypać mąką).
Wałkiem rozwałkuj ciasto na grubość max. 2 cm.
Wytnij duże koła (o średnicy około 8-10 cm).
Ułóż krążki ciasta na blaszce, zachowując odstępy minimum 3 cm.
Za pomocą szklanki (o mniejszej średnicy), od strony dna, zrób wgłębienia w każdym krążku na środku.
We wgłębienia włóż porcję budyniu.
Jedno jajko rozbełtaj i posmaruj brzeg drożdżówki (samo ciasto, bez budyniu).
Posyp drożdżówki kruszonką.
Piecz około 25 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułek drożdżowych z budyniem
Pyszne, miękkie i delikatne bułki drożdżowe z budyniem są świetne na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci. Warto poświecić czas na zrobienie drożdżówek. To Twój lepszy wybór – upieczenie słodkiego deseru w domu, a nie kupowanie w sklepie. Przepis na bułki drożdżowe z budyniem jest czasochłonny, to prawda. Nie należy jednak żałować ani minuty na przygotowanie czegoś słodkiego, co będzie dobre dla dziecka. Zobacz, jak zrobić bułki drożdżowe z budyniem. Są dobrym pomysłem na zabranie ich ze sobą do pracy lub w podróż.
Bułki drożdżowe z budyniem są to okrągłe drożdżówki z nadzieniem budyniowym oraz kruszonką. Do smaku warto dodać skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Jak zrobisz bułki drożdżowe z budyniem, otrzymasz zdrowszy pomysł na pyszne drożdżówki dla dzieci na drugie śniadania do szkoły. Jak wiadomo, wypieki sklepowe mają nie za ciekawe składy, więc domowe słodkości są na pewno o wiele lepsze.
Pyszny pomysł na coś słodkiego na drugie śniadanie to dobre bułki drożdżowe z budyniem. Upiecz je sam. Jak zrobić bułki drożdżowe z budyniem? Przygotuj budyń. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Powinien być bardziej gęsty. Do przepisu na bułki drożdżowe można wykorzystać budyń niesłodzony. Wtedy dodaj do gotowania 40 g cukru (lub innego słodzika). Przepis na bułki drożdżowe z budyniem należy wykonać z odpowiednio przygotowanymi produktami. Do zaczynu oraz ciasta drożdżowego, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do kruszonki zaś, masło koniecznie musi być zimne. Po ugotowaniu budyniu należy go odstawić i ostudzić (ale nie musi być całkowicie zimny). Kolejny krok to zrobienie zaczynu. W tym czasie, gdy zaczyn rośnie, wszystkie składniki na ciasto można już umieścić w misce. Jak zaczyn urośnie, dodaj go do ciasta i całość wyrób mikserem. Należy miksować co najmniej 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. By ciasto dobrze urosło, zapewnij ciepło w pomieszczeniu. Dodatkowo przykryj miskę z ciastem ściereczką. Można także wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 30-35 st. C. By zrobić kruszonkę, należy jedynie połączyć palcami masło, cukier oraz mąkę. Ma powstać sypka kruszonka. Wstaw do lodówki. Następnym krokiem jest nagrzanie piekarnika i przygotowanie blaszki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Drożdżówki należy wycinać za pomocą szklanki czy miseczki. Okręgi ciasta przełóż na blaszkę i w każdym zrób wgłębienie. Ułóż w nim budyń. By bułki drożdżowe z budyniem miały ładny kolor po upieczeniu, posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Na końcu drożdżówki posyp kruszonką i upiecz.
Alergeny w bułkach drożdżowych z budyniem
Lista alergenów dla bułek drożdżowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bułek drożdżowych z budyniem
Bułeczki drożdżowe z budyniem składają się głównie z węglowodanów i tłuszczu. W przepisie jest najmniej białka. Taki wypiek jest zdecydowanie lepszy niż wyroby sklepowe.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.