Bułki drożdżowe z budyniem

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe bułki drożdżowe z budyniem
Bułki drożdżowe z budyniem
Pyszne, miękkie i delikatne bułki drożdżowe z budyniem są świetne na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci. Warto poświecić czas na zrobienie drożdżówek.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
352 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (z cukrem) (40 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Cukier (85 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (550 g)
  • Masło (85 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, trzepaczka do jajek

Przepis na bułki drożdżowe z budyniem krok po kroku

Do garnka wlej 450 ml mleka. Zagotuj.

Odlej pół szklanki od razu i rozprowadź w nim budyń.

Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaj do niego zawartość szklanki, szybko mieszaj trzepaczką i ugotuj gęsty budyń. Budyń ostudź.

Do ciasta drożdżowego jajka, mleko, masło, drożdże muszą mieć temperaturę pokojową.

W misce umieść 250 ml ciepłego (niegorącego) mleka. Dodaj pokruszone drożdże, 15 g cukru oraz 60 g mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Przykryj miskę ściereczką.

Do dużej miski wsyp 440 g mąki, dodaj 55 g cukru, aromat waniliowy, startą skórkę z jednej cytryny, szczyptę soli, jedno jajko oraz 60 g masła (miękkie).

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do reszty składników i zmiksuj mikserem (końcówki do drożdżowego ciasta). Miksuj przez 5 minut.

Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

W misce umieść 50 g mąki, 15 g cukru oraz 25 g zimnego masła. Wymieszaj palcami, by powstała kruszonka. Wstaw do lodówki.

Gdy ciasto urośnie, nagrzej piekarnik na 180 st. C. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.

Ciasto wyłóż na stolnicę (można podsypać mąką).

Wałkiem rozwałkuj ciasto na grubość max. 2 cm.

Wytnij duże koła (o średnicy około 8-10 cm).

Ułóż krążki ciasta na blaszce, zachowując odstępy minimum 3 cm.

Za pomocą szklanki (o mniejszej średnicy), od strony dna, zrób wgłębienia w każdym krążku na środku.

We wgłębienia włóż porcję budyniu.

Jedno jajko rozbełtaj i posmaruj brzeg drożdżówki (samo ciasto, bez budyniu).

Posyp drożdżówki kruszonką.

Piecz około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bułki drożdżowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat bułek drożdżowych z budyniem

Pyszne, miękkie i delikatne bułki drożdżowe z budyniem są świetne na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci. Warto poświecić czas na zrobienie drożdżówek. To Twój lepszy wybór – upieczenie słodkiego deseru w domu, a nie kupowanie w sklepie. Przepis na bułki drożdżowe z budyniem jest czasochłonny, to prawda. Nie należy jednak żałować ani minuty na przygotowanie czegoś słodkiego, co będzie dobre dla dziecka. Zobacz, jak zrobić bułki drożdżowe z budyniem. Są dobrym pomysłem na zabranie ich ze sobą do pracy lub w podróż.

Bułki drożdżowe z budyniem są to okrągłe drożdżówki z nadzieniem budyniowym oraz kruszonką. Do smaku warto dodać skórkę z cytryny oraz aromat waniliowy. Jak zrobisz bułki drożdżowe z budyniem, otrzymasz zdrowszy pomysł na pyszne drożdżówki dla dzieci na drugie śniadania do szkoły. Jak wiadomo, wypieki sklepowe mają nie za ciekawe składy, więc domowe słodkości są na pewno o wiele lepsze.

Pyszny pomysł na coś słodkiego na drugie śniadanie to dobre bułki drożdżowe z budyniem. Upiecz je sam. Jak zrobić bułki drożdżowe z budyniem? Przygotuj budyń. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka. Powinien być bardziej gęsty. Do przepisu na bułki drożdżowe można wykorzystać budyń niesłodzony. Wtedy dodaj do gotowania 40 g cukru (lub innego słodzika). Przepis na bułki drożdżowe z budyniem należy wykonać z odpowiednio przygotowanymi produktami. Do zaczynu oraz ciasta drożdżowego, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do kruszonki zaś, masło koniecznie musi być zimne. Po ugotowaniu budyniu należy go odstawić i ostudzić (ale nie musi być całkowicie zimny). Kolejny krok to zrobienie zaczynu. W tym czasie, gdy zaczyn rośnie, wszystkie składniki na ciasto można już umieścić w misce. Jak zaczyn urośnie, dodaj go do ciasta i całość wyrób mikserem. Należy miksować co najmniej 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. By ciasto dobrze urosło, zapewnij ciepło w pomieszczeniu. Dodatkowo przykryj miskę z ciastem ściereczką. Można także wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 30-35 st. C. By zrobić kruszonkę, należy jedynie połączyć palcami masło, cukier oraz mąkę. Ma powstać sypka kruszonka. Wstaw do lodówki. Następnym krokiem jest nagrzanie piekarnika i przygotowanie blaszki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Drożdżówki należy wycinać za pomocą szklanki czy miseczki. Okręgi ciasta przełóż na blaszkę i w każdym zrób wgłębienie. Ułóż w nim budyń. By bułki drożdżowe z budyniem miały ładny kolor po upieczeniu, posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Na końcu drożdżówki posyp kruszonką i upiecz.

Alergeny w bułkach drożdżowych z budyniem

Lista alergenów dla bułek drożdżowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bułek drożdżowych z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Bułeczki drożdżowe z budyniem składają się głównie z węglowodanów i tłuszczu. W przepisie jest najmniej białka. Taki wypiek jest zdecydowanie lepszy niż wyroby sklepowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
227.24
352.22
Białko (g)
7.45
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
35.30
54.72
Węglowodany przyswajalne (g)
35.18
54.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
6.45
10.00
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
6.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
3.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Tiamina (mg)
0.38
0.59
Ryboflawina (mg)
0.26
0.41
Niacyna (mg)
2.48
3.84
Foliany (µg (mcg))
64.32
99.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
44.47
68.93
Potas (mg)
132.93
206.04
Wapń (mg)
67.62
104.81
Fosfor (mg)
107.50
166.62
Magnez (mg)
19.14
29.67
Żelazo (mg)
2.09
3.24
Cynk (mg)
0.78
1.20
Miedź (mg)
0.07
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek drożdżowych z budyniem 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek drożdżowych z budyniem

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie (z cukrem)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier
85 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 85 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
550 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 550 g
Masło
85 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.12
Za 85 g
Koszt składników
21.00