Przepis na bigos ze śliwkami krok po kroku
- Kapusta biała 500 g pół małej główki
- Kapusta kiszona 500 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Szynka wieprzowa surowa 300 g
- Śliwki suszone 120 g
- Przecier pomidorowy z solą 50 g
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Suszone grzyby 40 g
Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.
Pokrój szynkę w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem.
Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut.
Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos Thermomix
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o bigosie ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną oraz świeżą. Bigos powinien być zrównoważony w smaku. Przepis na bigos ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, mięso wieprzowe z szynki, cebula, śliwki wędzone, grzyby suszone, przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić bigos ze śliwkami? Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Pokrój szynkę w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Śliwki to bardzo popularne owoce rosnące w Polskich sadach. Wyróżnić można wiele odmian śliwek, lecz najbardziej popularną jest śliwka węgierka. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując pyszny bigos z grzybami leśnymi to bardzo dobry pomysł na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Bigos to także prosty przepis na danie do słoików. Bigos z mięsem możesz podać podczas spotkania ze znajomymi w chłodny jesienny wieczór.
Wartości odżywcze bigosu ze śliwkami
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w bigosie ze śliwkami
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na bigos ze śliwkami
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos ze śliwkami
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie ze śliwkami
Lista alergenów dla bigosu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos ze śliwkami