Bigos ze śliwkami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos ze śliwkami podany w garnku żeliwnym.
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to bardzo dobra propozycja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Bigos to tradycyjne Polskie danie, które przygotowuje się w wariantach z różnymi dodatkami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
346 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała pół małej główki (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Szynka wieprzowa surowa (300 g)
  • Śliwki suszone (120 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (50 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Suszone grzyby (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos ze śliwkami krok po kroku

Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.

Pokrój szynkę w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem.

Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut.

Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na bigos ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat bigosu ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną oraz świeżą. Bigos powinien być zrównoważony w smaku. Przepis na bigos ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, mięso wieprzowe z szynki, cebula, śliwki wędzone, grzyby suszone, przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić bigos ze śliwkami? Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Pokrój szynkę w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Śliwki to bardzo popularne owoce rosnące w Polskich sadach. Wyróżnić można wiele odmian śliwek, lecz najbardziej popularną jest śliwka węgierka. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszny bigos z grzybami leśnymi to bardzo dobry pomysł na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Bigos to także prosty przepis na danie do słoików. Bigos z mięsem możesz podać podczas spotkania ze znajomymi w chłodny jesienny wieczór.

Alergeny w bigosie ze śliwkami

Lista alergenów dla bigosu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos ze śliwkami

Wartości odżywcze bigosu ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Bigos ze śliwkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszny bigos zawiera także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Bigos jest niskokaloryczny i mogą go spożywać diabetycy oraz osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
102.02
346.88
Białko (g)
4.48
15.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
7.72
26.25
Węglowodany przyswajalne (g)
5.03
17.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
9.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
6.16
20.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
15.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
11.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
3.89
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.44
42.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
3.40
11.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.02
54.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.29
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
3.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.70
77.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.44
144.31
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
207.24
704.61
Potas (mg)
200.62
682.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.30
86.00
Fosfor (mg)
53.67
182.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.60
46.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
3.66
Cynk (mg)
0.48
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu ze śliwkami 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu ze śliwkami

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Śliwki suszone
120 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Koszt składników
68.50