Przepis na bigos ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.

Pokrój szynkę w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem.

Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut.

Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Bigos ze śliwkami podany w garnku żeliwnym.
Bigos ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
45.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
27

Bigos ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bigosie ze śliwkami

Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną oraz świeżą. Bigos powinien być zrównoważony w smaku. Przepis na bigos ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, mięso wieprzowe z szynki, cebula, śliwki wędzone, grzyby suszone, przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić bigos ze śliwkami? Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Pokrój szynkę w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Śliwki to bardzo popularne owoce rosnące w Polskich sadach. Wyróżnić można wiele odmian śliwek, lecz najbardziej popularną jest śliwka węgierka. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszny bigos z grzybami leśnymi to bardzo dobry pomysł na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Bigos to także prosty przepis na danie do słoików. Bigos z mięsem możesz podać podczas spotkania ze znajomymi w chłodny jesienny wieczór.

Wartości odżywcze bigosu ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
102.02 kcal
346.88 kcal
Białko
4.48 g
15.24 g

Węglowodany w bigosie ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
7.72 g
26.25 g
Węglowodany przyswajalne
5.03 g
17.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.69 g
9.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
6.16 g
20.95 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
5.77 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
15.19 g
Tłuszcze jednonasycone
3.32 g
11.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
3.89 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol
12.44 mg
42.31 mg

Witaminy w przepisie na bigos ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
3.40 µg (mcg)
11.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
16.02 mg
54.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.99 mg
3.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
22.70 µg (mcg)
77.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
42.44 µg (mcg)
144.31 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka wieprzowa surowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
207.24 mg
704.61 mg
Potas
200.62 mg
682.11 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
25.30 mg
86.00 mg
Fosfor
53.67 mg
182.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
13.60 mg
46.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
3.66 mg
Cynk
0.48 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu ze śliwkami 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie ze śliwkami

Lista alergenów dla bigosu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos ze śliwkami

Cena przygotowania bigosu ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szynka wieprzowa surowa
300 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Śliwki suszone
120 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 120 g
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na bigos ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób