Bigos ze śliwkami
- Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Szynka wieprzowa surowa (300 g)
- Śliwki suszone (120 g)
- Przecier pomidorowy z solą (50 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Suszone grzyby (40 g)
Przepis na bigos ze śliwkami krok po kroku
Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.
Pokrój szynkę w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem.
Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut.
Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos wegański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos
Więcej informacji na temat bigosu ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną oraz świeżą. Bigos powinien być zrównoważony w smaku. Przepis na bigos ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, mięso wieprzowe z szynki, cebula, śliwki wędzone, grzyby suszone, przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić bigos ze śliwkami? Posiekaj kapustę kiszoną drobniej. Poszatkuj kapustę białą. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Pokrój szynkę w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i duś przez 30 minut pod przykryciem. Dodaj do garnka kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i wlej szklankę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kapustę białą, suszone śliwki, przecier pomidorowy oraz grzyby suszone i gotuj przez 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Śliwki to bardzo popularne owoce rosnące w Polskich sadach. Wyróżnić można wiele odmian śliwek, lecz najbardziej popularną jest śliwka węgierka. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując pyszny bigos z grzybami leśnymi to bardzo dobry pomysł na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Bigos to także prosty przepis na danie do słoików. Bigos z mięsem możesz podać podczas spotkania ze znajomymi w chłodny jesienny wieczór.
Alergeny w bigosie ze śliwkami
Lista alergenów dla bigosu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos ze śliwkami
Wartości odżywcze bigosu ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszny bigos zawiera także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Bigos jest niskokaloryczny i mogą go spożywać diabetycy oraz osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.