Bigos na święta

Opublikowano: 01.02.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos na święta podany w ciemnym naczyniu.
Bigos na święta
Bigos na święta to doskonała propozycja na pyszne danie, które możesz podać podczas świątecznego obiadu. Bigos możesz podać także jako danie w dzień powszedni. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
294 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta kiszona (1500 g)
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Śliwki suszone (140 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (60 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Wino białe wytrawne 1 niepełna szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na bigos na święta krok po kroku

Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Mięso pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

Dodaj mięso, wlej sos sojowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut.

Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę.

Gotuj 30 minut.

Śliwki i grzyby namocz w winie i dodaj do garnka.

Dodaj przecier pomidorowy, dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj.

Gotuj całość jeszcze 10 minut.

Bigos podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na bigos na święta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat bigosu na święta

Bigos na święta to bardzo dobry pomysł na pyszną potrawę. Bożonarodzeniowy bigos wymaga czasu i uwagi, aby był perfekcyjny. Bigos świetnie sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Przepis na bigos na święta jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta kiszona, cebula, mięso wieprzowe, śliwki suszone, przecier pomidorowy, grzyby suszone, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrwane, sól, pieprz, majeranek.

Jak zrobić bigos na święta? Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Mięso pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, wlej sos sojowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę. Gotuj 30 minut. Śliwki i grzyby namocz w winie i dodaj do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Bigos podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Mięso wieprzowe z łopatki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem niezbędnym do procesów regeneracyjnych zachodzących codziennie w naszym ciele. Mięso wieprzowe zawiera duża ilość żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Potas jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej pracy serca. Pozwala obniżać ciśnienie naszej krwi oraz regulować pracę gospodarki wodno elektrolitowej. Kapusta biała jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ma ona niski indeks glikemiczny i zawiera małą ilość kalorii.

Podsumowując najlepszy świąteczny bigos świetnie sprawdzi się na obiad w dzień powszedni. Bigos z kapusty kiszonej jest bardzo wyrazisty w smaku i niezbyt nadaje się jako danie dla dzieci poniżej 5 roku życia. Bigos możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos z suszonymi grzybami możesz przygotować także z dodatkiem grzybów mrożonych lub świeżych.

Alergeny w bigosie na święta

Lista alergenów dla bigosu na święta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze bigosu na święta

na 100g gotowej potrawy

Bigos na święta to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Bigos jest syty i nie zawiera dużej ilości kalorii. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne danie, dodaj mniej tłuszczu do smażenia składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
105.22
294.61
Białko (g)
4.12
11.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
6.05
16.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.71
10.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
6.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.79
19.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
4.79
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
14.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.75
10.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
3.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
2.12
5.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.45
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.36
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.03
25.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.84
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.35
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
2.33
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.87
44.43
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.85
69.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
362.03
1013.68
Potas (mg)
188.04
526.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.96
64.30
Fosfor (mg)
49.41
138.34
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.24
3.46
Cynk (mg)
0.62
1.74
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu na święta 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu na święta

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1500 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śliwki suszone
140 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.85
Za 140 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino białe wytrawne
200 ml
1 niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Koszt składników
81.50