Biała kiełbasa pieczona
- Biała kiełbasa (550 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Musztarda - 3 łyżki (30 g)
- Masło (30 g)
Przepis na białą kiełbasę pieczoną krok po kroku
Cebule pokrój i podsmaż na maśle razem z solą, pieprzem i majerankiem.
Zeszkoloną cebulę przełóż do naczynia do pieczenia i ułóż na niej kiełbasę.
Po wierzchu kiełbasy rozprowadź musztardę.
Piecz w 220 st C przez 30 minut.
-
Nachos
-
Jajka faszerowane
-
Pierogi z mięsem
-
Papryka faszerowana
-
Ogórki kiszone
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Bruschetta
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Karp w galarecie
-
Krążki cebulowe
-
Roladki z tortilli
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Szybkie przekąski do wódki
Więcej informacji na temat białej kiełbasy pieczonej
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała kiełbasa najczęściej przygotowywana jest na rodzinny, wielkanocny obiad lub śniadanie, jednak nie tylko. Stała się popularna również jako element dań na grilla, czy zup innych niż tradycyjny biały barszcz oraz sałatek. Najczęściej pieczona z dodatkiem cebuli i musztardy francuskiej, świetnie smakuje podana z pieczywem i chrzanem lub gotowanymi w wodzie ziemniakami. Pieczenie białej kiełbasy z piekarniku z dodatkiem cebuli, przypraw i musztardy pozwala na wydobycie z niej wszystkich aromatów. Co więcej, do pieczenia można wykorzystać kiełbasę parzoną, sprawdzi się również biała surowa kiełbasa. Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną? Cebulę wystarczy pokroić w plastry i podsmażyć na patelni, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego do zapiekania, ułożyć na niej kiełbasę i wierzch posmarować musztardą. To wszystko! Ważne natomiast, aby pamiętać o nakłuci kiełbasy wykałaczką w kilku miejscach przed pieczeniem - w przeciwnym razie zaczną pękać w piekarniku. Cebula to idealny dodatek do tego mięsa, ponieważ doskonale komponuje się smakiem. Jako musztarda, najlepiej sprawdza się tradycyjna, francuska, ziarnista musztarda, jednak z powodzeniem można wykorzystać także musztardę sarepską, czy dijon. Jak widzisz, przepis na białą kiełbasę pieczoną jest bardzo prosty, szybki i zdecydowanie warto go znać. Przygotowanie tego posiłku nie jest skomplikowane i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się krok po kroku jak przyrządzić białą kiełbasę pieczoną, która sprawdzi się na wiele przeróżnych okazji, jako element dania głównego, czy dodatek, na przykład do zupy lub sałatki. To ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych mięs i kiełbas, którego trzeba spróbować.
Alergeny w białą kiełbasą
Lista alergenów dla białej kiełbasy pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze białej kiełbasy pieczonej
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą jest daniem ciężkostrawnym dlatego powinny na to uważać szczególnie osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi oraz zgagą czy refluksem.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.