Krążki cebulowe

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krążki cebulowe podane na liściu sałaty leżącym na drewnianej desce do krojenia. W oddali stoją sosy podane w pojemniczkach.
Krążki cebulowe
Krążki cebulowe to tradycyjna amerykańska przekąska podawana jako dodatek do burgerów. Krążki cebulowe to nic innego jak cebula smażona w głębokim tłuszczu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
711 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka kukurydziana niepełna szklanka (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 niepełna szklanka (150 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (1000 g)
  • Majonez (200 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos słodki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na krążki cebulowe krok po kroku

Cebule obierz z łupiny i posiekaj w krążki.

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, mąkę pszenną oraz kukurydzianą.

Zmiksuj i wstaw do lodówki na 15 minut.

W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-175 st. C.

Plastry cebuli zanurzaj w tempurze i umieszczaj w oleju.

Smaż przez około 2 minuty, aż krążki będą złote.

W misce umieść majonez, sos słodki chilli i wymieszaj.

Krążki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu.

Jak oceniasz przepis na krążki cebulowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat krążków cebulowych

Krążki cebulowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub szybkę przekąskę. Krążki cebulowe przygotować można z białej lub czerwonej cebuli. Najlepsze są ciepłe podawane z sosem majonezowym z chilli. Przepis na krążki cebulowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, mąka kukurydziana, mąka pszenna, sól, pieprz, majonez, sos słodki chilli, olej rzepakowy.

Jak zrobić krążki cebulowe? Cebule obierz z łupiny i posiekaj w krążki. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, mąkę pszenną oraz kukurydzianą. Zmiksuj i wstaw do lodówki na 15 minut. W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni. Plastry cebuli zanurzaj w tempurze i umieszczaj w oleju. Smaż przez około 2 minuty, aż krążki będą złote. W misce umieść majonez, sos słodki chilli i wymieszaj. Krążki podawaj na talerzu z dodatkiem sosu. Przez cały czas smażenia kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.

Podsumowując pyszne krążki cebulowe świetnie sprawdzą się jako przekąska do piwa. Prosty przepis można przygotować podczas imprezy ze znajomymi. Łatwe krążki można podawać z różnymi sosami. Przystawka może zostać upieczona w piekarniku, przygotuj wtedy jednak gęstsze ciasto. Krążki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin po usmażeniu. Szybkie do zrobienia krążki podaj również podczas imprezy dla dzieci.

Alergeny w krążkach cebulowych

Lista alergenów dla krążków cebulowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na krążki cebulowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze krążków cebulowych

na 100g gotowej potrawy

Krążki cebulowe to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Krążki są dość kaloryczną przekąską.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
474.02
711.03
Białko (g)
1.75
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.00
19.50
Węglowodany przyswajalne (g)
12.06
18.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
46.23
69.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
6.15
Tłuszcze nienasycone (g)
42.13
63.20
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
52.58
78.87
Potas (mg)
76.26
114.39
Wapń (mg)
10.98
16.47
Żelazo (mg)
0.70
1.05
Szacunkowy indeks glikemiczny krążków cebulowych 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krążków cebulowych

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
150 g
niepełna szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cebula
1000 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
20.50