Barszczyk czerwony wigilijny
- Suszone grzyby (50 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Burak (2000 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Ocet spirytusowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na barszczyk czerwony wigilijny krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i opal nad palnikiem.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę oraz obrany ząbek czosnku.
Grzyby zagotuj na średniej mocy palnika, następnie zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj wywar grzybowy pod przykryciem przez 25 minut.
W połowie gotowania wywaru grzybowego dodaj do niego 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziarenek pieprzu.
Buraki i seler umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Do dużego garnka włóż starte warzywa, zalej je 10 szklankami wody oraz wywarem grzybowym (z całą zawartością).
Garnek z barszczem przykryj i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (w tym czasie wywar powinien zagotować się).
Zagotowany wywar gotuj jeszcze 10 minut na małej mocy palnika.
Na koniec gotowania do barszczu dodaj ocet, wymieszaj i odstaw z ognia.
Gotowy barszcz ostaw na około godzinę. Po tym czasie barszcz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz posiekanym ząbkiem czosnku.
Barszcz pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Przestudzony barszcz przecedź (najlepiej przez sito wyłożone gazą), przelej do słoika lub garnka i wstaw do lodówki.
Barszcz przed podaniem podgrzej.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego wigilijnego
Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na danie, które podawane jest podczas kolacji wigilijnej. Pyszny barszcz świąteczny warto podać z dodatkiem uszek, krokietów lub pierogów z farszem z kiszonej kapusty oraz grzybów. Przepis na barszczyk czerwony wigilijny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania barszczu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, cebula, czosnek, buraki, seler korzeniowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić barszczyk czerwony wigilijny? Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj suszone grzyby, opaloną cebulę oraz obrany ząbek czosnku. Grzyby zagotuj na średniej mocy palnika, następnie zmniejsz moc palnika na minimum i gotuj wywar grzybowy pod przykryciem przez 25 minut. W połowie gotowania wywaru grzybowego dodaj do niego 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 10 ziarenek pieprzu. Buraki i seler umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do dużego garnka włóż starte warzywa, zalej je 10 szklankami wody oraz wywarem grzybowym. Garnek z barszczem przykryj i gotuj przez około 30 minut. Na koniec gotowania do barszczu dodaj ocet, wymieszaj i odstaw z ognia. Gotowy barszcz ostaw na około godzinę. Po tym czasie barszcz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Przestudzony barszcz przecedź, przelej do słoika lub garnka i wstaw do lodówki. Barszcz przed podaniem podgrzej.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny barszczyk na wigilię. Barszcz jest dobry do spożycia po kilku godzinach (gdy smaki przenikną się). Przed podaniem barszcz podgrzej, jednak nie doprowadzaj go do wrzenia, ponieważ straci swój piękny kolor.
Alergeny w barszczyku czerwonym wigilijnym
Lista alergenów dla barszczyku czerwonego wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze barszczyku czerwonego wigilijnego
Barszczyk czerwony wigilijny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do uszek. Buraki wykorzystane do przygotowania barszczu stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.