Przepis na baranek wielkanocny krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 400 g
  • Masło 100 g pół kostki
  • Cukier 150 g
  • Śmietanka kremowa 30% 70 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Pistacje 100 g
  • Sok cytrynowy 20 ml
  • Jajko 4 szt.
  • Bułka tarta 10 g
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty. Dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.

Dodaj roztopione masło, sok z cytryny i śmietankę 30%, zmiksuj krótko. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką. Na koniec dodaj posiekane pistacje. Wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Baranek wielkanocny udekorowany cukrem pudrem leży na czerwono-białej ściereczce.
Baranek wielkanocny
Koszt przygotowania dania
18.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
715 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Baranek wielkanocny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o baranku wielkanocnym

Baranek wielkanocny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do święconki. Szybki w przygotowaniu przepis na baranka z formy jest idealny na świąteczny wypiek, gdy liczy się każda minuta spędzona w kuchni. Przepis na baranka wielkanocnego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do wypieku baranka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, śmietana kremówka, sok z cytryny, pistacje, proszek do pieczenia, masło.

Jak zrobić baranka wielkanocnego? Najpierw rozpuść masło w garnku. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty, dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodaj masło, śmietanę, sok z cytryny zmiksuj krótko, dodaj przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie szpatułką silikonową. Na koniec dodaj rozdrobnione pistacje. Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowego baranka posyp cukrem pudrem.

Baranek wielkanocny w kulturze chrześcijańskiej jest symbolem śmierci Jezusa, ma przypominać o męce, śmierci i zmartwychwstaniu syna Bożego. Wielkanoc jest najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijan. Baranek z ciasta jest jednym z wielu propozycji przygotowania tego symbolu, wyróżnia się baranki z masła, z cukru, z ciasta chlebowego a także z czekolady.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując baranek wielkanocny to bardzo ważny symbol w kulturze chrześcijańskiej. Sprawdzony przepis będzie idealnie pasował jako element święconki. Pyszny słodki baranek z ciasta cytrynowo pistacjowego zachwyci wszystkich biesiadników. Jest to doskonały przepis na święta wielkanocne.

Wartości odżywcze baranka wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
357.87 kcal
715.74 kcal
Białko
10.06 g
20.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w baranku wielkanocnym

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
45.03 g
90.05 g
Węglowodany przyswajalne
43.99 g
87.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
16.20 g
32.40 g
Tłuszcze nasycone
9.15 g
18.29 g

Witaminy w przepisie na baranek wielkanocny

Na 100g
Na porcję (200g)
Ryboflawina
0.28 mg
0.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
71.07 µg (mcg)
142.15 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na baranek wielkanocny

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
39.85 mg
79.69 mg
Potas
358.33 mg
716.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
111.71 mg
223.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
258.39 mg
516.79 mg
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
26.82 mg
53.63 mg
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.96 mg
5.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.90 mg
1.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny baranka wielkanocnego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w baranku wielkanocnym

Lista alergenów dla baranka wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sok z cytryny.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania baranka wielkanocnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
70 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 70 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Pistacje
100 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Sok cytrynowy
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
10 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
43.90
Łączny koszt
18.58
Jak oceniasz przepis na baranek wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób