Baranek wielkanocny

Opublikowano: 01.09.2021 r., 6:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocny baranek z cukrem pudrem
Baranek wielkanocny
Baranek wielkanocny to doskonała propozycja na pyszny słodki dodatek do koszyczka. Baranek z ciasta jest miękki i pachnący. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
715 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (70 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Pistacje (100 g)
  • Sok cytrynowy (20 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na baranek wielkanocny krok po kroku

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty. Dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.

Dodaj roztopione masło, sok z cytryny i śmietankę 30%, zmiksuj krótko. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką. Na koniec dodaj posiekane pistacje. Wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na baranek wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat baranka wielkanocnego

Baranek wielkanocny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do święconki. Szybki w przygotowaniu przepis na baranka z formy jest idealny na świąteczny wypiek, gdy liczy się każda minuta spędzona w kuchni. Przepis na baranka wielkanocnego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do wypieku baranka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, śmietana kremówka, sok z cytryny, pistacje, proszek do pieczenia, masło.

Jak zrobić baranka wielkanocnego? Najpierw rozpuść masło w garnku. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty, dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodaj masło, śmietanę, sok z cytryny zmiksuj krótko, dodaj przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie szpatułką silikonową. Na koniec dodaj rozdrobnione pistacje. Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowego baranka posyp cukrem pudrem.

Baranek wielkanocny w kulturze chrześcijańskiej jest symbolem śmierci Jezusa, ma przypominać o męce, śmierci i zmartwychwstaniu syna Bożego. Wielkanoc jest najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijan. Baranek z ciasta jest jednym z wielu propozycji przygotowania tego symbolu, wyróżnia się baranki z masła, z cukru, z ciasta chlebowego a także z czekolady.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując baranek wielkanocny to bardzo ważny symbol w kulturze chrześcijańskiej. Sprawdzony przepis będzie idealnie pasował jako element święconki. Pyszny słodki baranek z ciasta cytrynowo pistacjowego zachwyci wszystkich biesiadników. Jest to doskonały przepis na święta wielkanocne.

Alergeny w baranku wielkanocnym

Lista alergenów dla baranka wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze baranka wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Baranek wielkanocny własnego wypieku to dobry zamiennik gotowych wyrobów. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Jest to wyrób o średniowysokiej kaloryczności. Spożywamy go zazwyczaj tylko na święta Wielkanocne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
357.87
715.74
Białko (g)
10.06
20.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
45.03
90.05
Węglowodany przyswajalne (g)
43.99
87.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.20
32.40
Tłuszcze nasycone (g)
9.15
18.29
Tłuszcze nienasycone (g)
7.05
14.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.62
5.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.07
142.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.85
79.69
Potas (mg)
358.33
716.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
111.71
223.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
258.39
516.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.82
53.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.96
5.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.90
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny baranka wielkanocnego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania baranka wielkanocnego

Koszt składników
43.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
70 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 70 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Pistacje
100 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Sok cytrynowy
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
10 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
43.90