Baranek wielkanocny
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (70 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Pistacje (100 g)
- Sok cytrynowy (20 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Bułka tarta (10 g)
Przepis na baranek wielkanocny krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty. Dodawaj po 1 żółtku cały czas miksując.
Dodaj roztopione masło, sok z cytryny i śmietankę 30%, zmiksuj krótko. Przesiej mąkę i wymieszaj silikonową szpatułką. Na koniec dodaj posiekane pistacje. Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat baranka wielkanocnego
Baranek wielkanocny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do święconki. Szybki w przygotowaniu przepis na baranka z formy jest idealny na świąteczny wypiek, gdy liczy się każda minuta spędzona w kuchni. Przepis na baranka wielkanocnego jest łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do wypieku baranka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, śmietana kremówka, sok z cytryny, pistacje, proszek do pieczenia, masło.
Jak zrobić baranka wielkanocnego? Najpierw rozpuść masło w garnku. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, miksuj 3 minuty, dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując, następnie dodaj masło, śmietanę, sok z cytryny zmiksuj krótko, dodaj przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie szpatułką silikonową. Na koniec dodaj rozdrobnione pistacje. Ciasto przełóż do formy na baranka wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowego baranka posyp cukrem pudrem.
Baranek wielkanocny w kulturze chrześcijańskiej jest symbolem śmierci Jezusa, ma przypominać o męce, śmierci i zmartwychwstaniu syna Bożego. Wielkanoc jest najważniejszym świętem w kalendarzu chrześcijan. Baranek z ciasta jest jednym z wielu propozycji przygotowania tego symbolu, wyróżnia się baranki z masła, z cukru, z ciasta chlebowego a także z czekolady.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując baranek wielkanocny to bardzo ważny symbol w kulturze chrześcijańskiej. Sprawdzony przepis będzie idealnie pasował jako element święconki. Pyszny słodki baranek z ciasta cytrynowo pistacjowego zachwyci wszystkich biesiadników. Jest to doskonały przepis na święta wielkanocne.
Alergeny w baranku wielkanocnym
Lista alergenów dla baranka wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze baranka wielkanocnego
Baranek wielkanocny własnego wypieku to dobry zamiennik gotowych wyrobów. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Jest to wyrób o średniowysokiej kaloryczności. Spożywamy go zazwyczaj tylko na święta Wielkanocne.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.