Przepis na bananowa chmurka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i zmiksuj do powstania szklistej piany.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut.

W gorącej wodzie (500 ml) rozpuść galaretkę bananową i wystudź.

Wstaw do lodówki, aby zaczęła tężec.

W gorącej wodzie (pół szklanki) rozpuść żelatynę.

Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj.

Cały czas miksując, dodaj żelatynę i ubij na sztywną pianę.

Obierz banany i pokrój w plastry grubości 2-3 cm.

Dodaj banany do galaretki i wymieszaj.

Na czekoladowy spód wyłóż galaretkę, na nią masę śmietanową i jej wierzch posyp płatkami migdałów.

Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Bananowa chmurka podana na talerzyku.
Bananowa chmurka
Koszt przygotowania dania
38.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
655 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Bananowa chmurka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bananowej chmurce

Bananowa chmurka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto jest lekkie i bardzo kremowe, dodatkowo doskonale prezentuje się na talerzu. Przepis na bananową chmurkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, śmietana kremówka, mascarpone, żelatyna, banany, płatki migdałów, galaretka bananowa, cukier z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić bananową chmurkę? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i zmiksuj do powstania szklistej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę bananową i wystudź. Wstaw do lodówki, aby zaczęła tężec. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj. Cały czas miksując, dodaj żelatynę i ubij na sztywną pianę. Obierz banany i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Dodaj banany do galaretki i wymieszaj. Na czekoladowy spód wyłóż galaretkę, na nią masę śmietanową i jej wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Banany to owoce będące źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Błonnik ma dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.

Podsumowując smaczne ciasto świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi lub w gronie rodziny. Deser bananowy można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu, dlatego przygotuj je dzień przed podaniem. Prosty przepis na ciasto typu chmurka można wykorzystać, także przygotowując je z innymi owocami.

Wartości odżywcze bananowej chmurki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
291.16 kcal
655.12 kcal
Białko
7.54 g
16.96 g

Węglowodany w bananowej chmurce

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
31.96 g
71.91 g
Węglowodany przyswajalne
29.82 g
67.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.15 g
4.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
15.66 g
35.24 g
Tłuszcze nasycone
11.43 g
25.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.23 g
9.53 g
Cholesterol
58.78 mg
132.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bananowa chmurka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
24.69 mg
55.56 mg
Wapń
51.61 mg
116.11 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.52 mg
3.42 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowej chmurki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananowej chmurce

Lista alergenów dla bananowej chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Cena przygotowania bananowej chmurki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Migdały - płatki
150 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
14.06
Za 150 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na bananowa chmurka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób