Przepis na muffinki z bananami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, sitko, miska, forma na muffiny

Banany obierz i rozetrzyj za pomocą widelca. Umieść je w misce, a potem wbij jajko i dodaj olej, mleko. Całość wymieszaj.

W dużej misce umieść przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wymieszaj i dodaj składniki z poprzedniej miski. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

W formie na 12 muffinek umieść papilotki i po równo rozdziel masę do każdej z nich.

Muffinki piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Muffinki z bananami w żółtych i zielonych papilotkach znajdują się na drewnianej tacy śniadaniowej.
Muffinki z bananami
Koszt przygotowania dania
6.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Muffinki z bananami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z bananami

Muffinki z bananami są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska dla dzieci, ale tak naprawdę można je przygotować także na imprezę. Muffinki możesz ozdobić kolorowym kremem lub polać czekoladą. Ten prosty przepis na wilgotne bananowe babeczki warto sobie zapisać.

Jak zrobić bananowe muffinki? Trzeba zacząć od banana. Można go rozgnieść widelcem albo zmiksować w blenderze. Następnie należy go dodać do innych mokrych składniki. W drugiej misce trzeba połączyć składniki suche, a potem dodać mokre i wszystko razem wymieszać. Gotową masę należy rozdzielić do papilotków. Aby przygotować te muffinki, nie potrzebujesz miksera.

Przepis na babeczki z bananami możesz dowolnie zmodyfikować. Do tych muffinek możesz dodać wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii lub cynamon. Olej kokosowy możesz zamienić na olej rzepakowy lub jakiś inny wybrany olej.

Bardzo dobre wychodzą także bananowe muffinki z kawałkami czekolady. Na sam koniec, gdy już połączysz mokre i suche składniki, wystarczy dodać posiekaną czekoladę. Te babeczki możesz przygotować w jeszcze inny sposób. Po nałożeniu pierwszej porcji masy do papilotków, na środku należy położyć jedną kostkę czekolady, a potem przykryć ją drugą porcją ciasta.

Bananowe muffinki z czekoladą możesz przygotować z ciemnym ciastem. Wtedy do suchych składników należy dodać jeszcze 2 łyżki kakao. Jeżeli lubisz mocno kakaowe ciasto, to możesz dodać 1 łyżkę kakao więcej.

Nie musisz dodawać dużo cukru do tych babeczek, ponieważ mocno dojrzałe banany same w sobie są bardzo słodkie. Jeżeli używasz nieco mniej dojrzałych bananów, to możesz dosypać więcej cukru lub wybranego zamiennika. Możesz pokusić się m.in. na ksylitol.

Muffinki można czymś ozdobić. Może to być rozpuszczona czekolada (biała, mleczka, gorzka), domowy lukier lub krem. Aby zrobić lukier, wystarczy połączyć gorącą wodę lub sok z cytryny z cukrem pudrem. Z kolei krem można przygotować ze śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz cukru pudru. Możesz podzielić masę i do każdej dodać inny barwnik, aby stworzyć kolorowe kremy.

Wartości odżywcze muffinek z bananami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
279.07 kcal
209.31 kcal
Białko
3.86 g
2.89 g

Węglowodany w muffinkach z bananami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
33.25 g
24.93 g
Węglowodany przyswajalne
32.07 g
24.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.18 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
14.66 g
10.99 g
Tłuszcze nasycone
13.00 g
9.75 g
Tłuszcze nienasycone
1.65 g
1.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
0.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.47 g
0.36 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
23.72 mg
17.79 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z bananami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A
27.20 µg (mcg)
20.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
2.51 mg
1.88 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.12 mg
0.09 mg
Retinol
26.35 µg (mcg)
19.77 µg (mcg)
Tiamina
0.25 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.27 mg
Niacyna
1.88 mg
1.41 mg
Foliany
57.51 µg (mcg)
43.13 µg (mcg)
Beta karoten
7.91 µg (mcg)
5.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z bananami

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
78.39 mg
58.79 mg
Potas
211.95 mg
158.97 mg
Wapń
52.87 mg
39.65 mg
Fosfor
90.55 mg
67.91 mg
Magnez
15.00 mg
11.25 mg
Żelazo
2.12 mg
1.59 mg
Cynk
0.37 mg
0.28 mg
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z bananami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z bananami

Lista alergenów dla muffinek z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z bananami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Banan
260 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Olej kokosowy
125 ml
1/2 szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 ml
Mleko 2%
188 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 188 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na muffinki z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób