Bananowa chmurka
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Galaretka (75 g)
- Żelatyna (15 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Migdały - płatki (150 g)
Przepis na bananowa chmurka krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i zmiksuj do powstania szklistej piany.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut.
W gorącej wodzie (500 ml) rozpuść galaretkę bananową i wystudź.
Wstaw do lodówki, aby zaczęła tężec.
W gorącej wodzie (pół szklanki) rozpuść żelatynę.
Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj.
Cały czas miksując, dodaj żelatynę i ubij na sztywną pianę.
Obierz banany i pokrój w plastry grubości 2-3 cm.
Dodaj banany do galaretki i wymieszaj.
Na czekoladowy spód wyłóż galaretkę, na nią masę śmietanową i jej wierzch posyp płatkami migdałów.
Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat bananowej chmurki
Bananowa chmurka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto jest lekkie i bardzo kremowe, dodatkowo doskonale prezentuje się na talerzu. Przepis na bananową chmurkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, śmietana kremówka, mascarpone, żelatyna, banany, płatki migdałów, galaretka bananowa, cukier z prawdziwą wanilią.
Jak zrobić bananową chmurkę? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i zmiksuj do powstania szklistej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut. W gorącej wodzie rozpuść galaretkę bananową i wystudź. Wstaw do lodówki, aby zaczęła tężec. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Do miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, cukier z prawdziwą wanilią i zmiksuj. Cały czas miksując, dodaj żelatynę i ubij na sztywną pianę. Obierz banany i pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Dodaj banany do galaretki i wymieszaj. Na czekoladowy spód wyłóż galaretkę, na nią masę śmietanową i jej wierzch posyp płatkami migdałów. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
Banany to owoce będące źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Błonnik ma dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.
Podsumowując smaczne ciasto świetnie sprawdzi się podane z dodatkiem kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi lub w gronie rodziny. Deser bananowy można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu, dlatego przygotuj je dzień przed podaniem. Prosty przepis na ciasto typu chmurka można wykorzystać, także przygotowując je z innymi owocami.
Alergeny w bananowej chmurce
Lista alergenów dla bananowej chmurki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze bananowej chmurki
Bananowa chmurka to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Ciasto nie jest dobrym pomysłem na posiłek dla diabetyków.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
-
mąka pszenna,
jajka,
kakao,
cukier,
banan,
galaretka,
żelatyna,
śmietana,
mascarpone,
migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.