Przepis na bami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Czosnek drobno pokrój i dodaj do cebuli.

Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem i curry.

Mięso dodaj do cebuli i podsmaż przez 5 minut.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do kurczaka.

Kukurydzę wrzuć na patelnię i wymieszaj.

Sos sojowy zmieszaj z cukrem i posiekaną papryczką chili.

Sos wlej do mięsa i duś przez 20 minut.

Bami podane na białym talerzu.
Bami
Koszt przygotowania dania
26.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
576 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Bami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Bami

Bami to azjatyckie danie, na które składa się pszenny makaron z warzywami i kurczakiem. Będzie idealnym rozwiązaniem na smaczny lunch i obiad. Całość jest szybka i prosta. W dodatku dostarcza naprawdę sporo białka. To danie robione jest z cienkiego, pszennego makaronu, który wspaniale współgra z dodatkami i smakuje jeszcze lepiej po podsmażeniu.

Bami inspirowane jest kuchnią indonezyjską. Składa się na niego pyszny makaron, kurczak, warzywa i niezwykle aromatyczny sos. Wszystko współgra ze sobą bardzo idealnie. To dlatego, że w daniu wspaniale przeplatają się smaki.

Jeśli zastanawiasz się jak w najprostszy sposób stworzyć Bami w swoim domu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a wszystkie produkty są dostępne w każdym, nawet małym sklepie. Najważniejszy jest odpowiedni makaron. Najlepiej sprawdzają się pszenne, jednak równie dobrze można pokusić się o ryżowy. Makaron nie powinien być zbyt wąski, dlatego spaghetti nie sprawdzi się dobrze. W wersji bardziej fit można przygotować to danie w wersji pełnoziarnistej. Dzięki temu można dostarczyć więcej błonnika. Oprócz tego w Bami znajduje się również mięso, w tym przepisie jest to drób. Kurczak jest dobrym wyborem na co dzień, gdyż nie zawiera zbyt dużo nasyconych tłuszczów, dzięki czemu jest bezpieczny dla układu krwionośnego. Dodatkowo to naprawdę dobre źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do utrzymania zdrowego układu nerwowego. Kurczak świetnie chłonie smaki, więc z dodatkiem sosu smakuje naprawdę fantastycznie.

Przepis na Bami, choć inspirowany kuchnią Azjatycką jest niezwykle prosty do odwzorowania również w Polsce. Duża dostępność egzotycznych przypraw sprawia, że nie jest problemem stworzenie prostych sosów i potraw na ich bazie. Dzięki temu można w każdej chwili poczuć się jak na egzotycznej wycieczce, kosztując dań przyrządzonych własnoręcznie, we własnej kuchni. To świetna opcja również na pyszny lunch czy posiłek do pracy, gdyż równie dobrze smakuje nawet na zimno. Można go też z łatwością podgrzewać w mikrofali.

Wartości odżywcze Bami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kalorie)
190.33 kcal
576.71 kcal
Białko
9.91 g
30.04 g

Węglowodany w bami

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany
27.11 g
82.13 g
Węglowodany przyswajalne
23.36 g
70.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.75 g
11.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz
5.21 g
15.78 g
Tłuszcze nasycone
1.42 g
4.30 g
Tłuszcze nienasycone
3.79 g
11.48 g
Tłuszcze jednonasycone
2.96 g
8.96 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
2.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
15.05 mg
45.59 mg
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bami

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina A
31.64 µg (mcg)
95.87 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina B6
0.35 mg
1.08 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
25.77 mg
78.08 mg
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina E
1.00 mg
3.03 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki, kukurydza (kolba).
czytaj dalej
Retinol
1.99 µg (mcg)
6.02 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.46 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.41 mg
Niacyna
4.81 mg
14.56 mg
Foliany
33.36 µg (mcg)
101.08 µg (mcg)
Beta karoten
308.21 µg (mcg)
933.87 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron durum, papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bami

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód
558.56 mg
1692.44 mg
Potas
294.22 mg
891.49 mg
Wapń
17.95 mg
54.40 mg
Fosfor
158.11 mg
479.07 mg
Magnez
48.63 mg
147.35 mg
Żelazo
1.37 mg
4.15 mg
Cynk
1.04 mg
3.15 mg
Miedź
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Bami 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Bami

Lista alergenów dla Bami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron durum
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania Bami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron durum
350 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.94
Za 350 g
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sos sojowy
120 ml
8 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 120 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Papryczka chili zielona z puszki
3 g
1 szt
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Kukurydza (kolba)
80 g
pół puszki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Koszt składników
76.50
Jak oceniasz przepis na bami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób