Babka z dyni
- Puree z dyni - 1 szklanka (300 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder (60 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (5 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - do posmarowania formy (10 g)
- Bułka tarta - do posmarowania formy (10 g)
Przepis na babkę z dyni krok po kroku
Puree z dyni wlej do miski. Dodaj olej i jajka. Zblenduj całość, aż składniki się połączą.
Dodaj przesiany cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Wymieszaj rózgą delikatnie by usunąć grudki.
Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, by dokładnie pokryła powierzchnie formy.
Wlej ciasto do formy.
Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat babki z dyni
Pyszna babka z dyni piżmowej to świetny wypiek na jesień. Ta smaczna babka to idealne domowe ciasto, które wykonasz w kilka chwil.
Ten sprawdzony przepis na babkę z dyni wykonasz w kilka chwil. Na początku puree z dyni wlej do miski. Dodaj olej i jajka. Zblenduj całość, aż składniki się połączą. Dodaj przesiany cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj rózgą delikatnie by usunąć grudki. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, by dokładnie pokryła powierzchnie formy. Wlej ciasto do formy. Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić babkę z dyni.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Ta dobra babka nie uda się bez puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.
Ta najlepsza babka z dynią to również świetny pomysł na włączenie warzyw do diety.
Alergeny w babce z dyni
Lista alergenów dla babki z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze babki z dyni
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(89g)
Węglowodany
(89g)
Tłuszcze
(89g)
Witaminy
(89g)
Składniki mineralne
(89g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.