Babka ucierana z kakao
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 łyżek (100 g)
- Olej rzepakowy - niecałe 3/4 szklanki (150 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Mleko 2% - 4 łyżki (40 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3,5 łyżki (35 g)
Przepis na babkę ucieraną z kakao krok po kroku
Do jednej miski przesiej oba rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Połowę mieszanki mąk przesyp do drugiej miski i dodaj do niej kakao. Wymieszaj.
Do mniejszej miski wsyp ksylitol i wbij jajka. Ubijaj mikserem aż ksylitol się rozpuści i powstanie puszysta masa.
Cały czas ubijając, powoli wlewaj olej
Powstałą masę jajeczną podziel na dwie części, przelewając połowę do kolejnej, nowej miski.
Do jednej miski z masą jajeczną powoli wsyp mieszankę mąk (bez kakao), a do drugiej części masy wsyp mieszankę mąk z kakao i dodaj mleko.
Wymieszaj.
Do przygotowanej, wyłożonej papierem formy do pieczenia wlewaj na zmianę oba rodzaje ciast - jasne i ciemne.
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki ucieranej z kakao
Babka ucierana z kakao to świetny pomysł na pyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Jest bardzo smaczna i dobra na wiele okazji Mimo że tradycyjnie babki podaje się na Wielkanoc, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby pyszna świąteczna babka zagościła na Twoim stole również z innych okazji. Świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole, dzięki połączeniu dwóch różnych kolorów i ciekawych wzorów. Dzięki temu możesz podawać ją z okazji różnych uroczystości, ale również wtedy, kiedy po prostu masz ochotę na słodkie, domowe ciasto. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babkę ucieraną z kakao, jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić to ciasto, aby było najlepsze. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wymyślne i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna i skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka, mleko oraz proszek do pieczenia. Nie może zabraknąć również kakao – najlepiej wybrać to ciemne, naturalne, bez żadnego dodatku cukru. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt słodkie i mdłe, a wszystkie smaki idealnie się dopełnią. Jeśli chcesz na wierzch ciasta możesz dodać też kwaśne owoce, na przykład wiśnie, jagody czy porzeczki. Przepis na babkę ucieraną z kakao jest naprawdę prosty i na pewno bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Aby babka była nie tylko pyszna, ale również jak najbardziej zdrowa i wartościowa, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol, dzięki czemu będzie ono mniej kaloryczne i będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać niesłodzone kakao, które jest świetnym źródłem antyoksydantów i polifenoli o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Babka ucierana z kakao, świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego przepis na babkę ucieraną z kakao zdecydowanie warto znać i wypróbować samodzielnie.
Alergeny w babce ucieranej z kakao
Lista alergenów dla babki ucieranej z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze babki ucieranej z kakao
Wykorzystując ksylitol zamiast cukru, zadbasz o niższą kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.