Przepis na babka czarna krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Jajko 3 szt.
- Masło 150 g 3/4 kostki
- Cukier 250 g
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Powidła śliwkowe 70 g
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Czekolada gorzka 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 30 g
Jajka wbij do miski.
Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy.
W rondlu podgrzej mleko i masło.
Odstaw do wystudzenia.
Do jajek dodaj powidła śliwkowe.
Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao.
Zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.
Wystudź ciasto.
W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej.
Lekko wystudzoną polewą polej ciasto.
Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa

(liczba kalorii)
Babka czarna - cechy przepisu
Więcej o babce czarnej
Pyszna babka czarna to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową gwarantuje udany wypiek. Wielkanocna babka sprawdzi się na wiele różnych okazji. Smaczna babka jest wilgotna i ma dość zwartą konsystencję. Przepis na czarną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, kakao, powidła śliwkowe, mleko, proszek do pieczenia, czekolada, śmietanka kremówka, sól, przyprawa do piernika.
Jak zrobić czarną babkę? Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy. W rondlu podgrzej mleko i masło. Odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj powidła śliwkowe. Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: najlepsza, świąteczna babka jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Smaczna babka sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babkę można wzbogacić dodatkiem mielonych orzechów.
Wartości odżywcze babki czarnej
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w babce czarnej
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na babka czarna
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na babka czarna
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babce czarnej
Lista alergenów dla babki czarnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%