Przepis na babka czarna krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Jajka wbij do miski.

Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy.

W rondlu podgrzej mleko i masło.

Odstaw do wystudzenia.

Do jajek dodaj powidła śliwkowe.

Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź ciasto.

W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej.

Lekko wystudzoną polewą polej ciasto.

Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Babka czarna podana na czarnym talerzu.
Babka czarna
Koszt przygotowania dania
18.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Babka czarna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce czarnej

Pyszna babka czarna to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową gwarantuje udany wypiek. Wielkanocna babka sprawdzi się na wiele różnych okazji. Smaczna babka jest wilgotna i ma dość zwartą konsystencję. Przepis na czarną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, kakao, powidła śliwkowe, mleko, proszek do pieczenia, czekolada, śmietanka kremówka, sól, przyprawa do piernika.

Jak zrobić czarną babkę? Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy. W rondlu podgrzej mleko i masło. Odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj powidła śliwkowe. Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: najlepsza, świąteczna babka jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Smaczna babka sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babkę można wzbogacić dodatkiem mielonych orzechów.

Wartości odżywcze babki czarnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
328.22 kcal
475.92 kcal
Białko
7.05 g
10.22 g

Węglowodany w babce czarnej

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
46.72 g
67.75 g
Węglowodany przyswajalne
44.91 g
65.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.81 g
2.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
14.03 g
20.34 g
Tłuszcze nasycone
9.55 g
13.85 g
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
6.49 g
Cholesterol
65.92 mg
95.58 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babka czarna

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.40 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
2.82 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babka czarna

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
26.43 mg
38.32 mg
Potas
236.66 mg
343.15 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
72.79 mg
105.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
164.41 mg
238.40 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
42.36 mg
61.42 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.67 mg
3.86 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.93 mg
1.34 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.40 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki czarnej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce czarnej

Lista alergenów dla babki czarnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania babki czarnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Powidła śliwkowe
70 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
37.10
Jak oceniasz przepis na babka czarna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób