Babka czarna
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Cukier (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Powidła śliwkowe (70 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (30 g)
Przepis na babka czarna krok po kroku
Jajka wbij do miski.
Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy.
W rondlu podgrzej mleko i masło.
Odstaw do wystudzenia.
Do jajek dodaj powidła śliwkowe.
Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao.
Zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.
Wystudź ciasto.
W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej.
Lekko wystudzoną polewą polej ciasto.
Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki czarnej
Pyszna babka czarna to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową gwarantuje udany wypiek. Wielkanocna babka sprawdzi się na wiele różnych okazji. Smaczna babka jest wilgotna i ma dość zwartą konsystencję. Przepis na czarną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, kakao, powidła śliwkowe, mleko, proszek do pieczenia, czekolada, śmietanka kremówka, sól, przyprawa do piernika.
Jak zrobić czarną babkę? Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy. W rondlu podgrzej mleko i masło. Odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj powidła śliwkowe. Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: najlepsza, świąteczna babka jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Smaczna babka sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babkę można wzbogacić dodatkiem mielonych orzechów.
Alergeny w babce czarnej
Lista alergenów dla babki czarnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze babki czarnej
Babka czarna to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.