Babka czarna

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka czarna na talerzu.
Babka czarna
Babka czarna to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczna babka jest wilgotna i może być świetnym ciastem na święta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
475 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Powidła śliwkowe (70 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babka czarna krok po kroku

Jajka wbij do miski.

Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy.

W rondlu podgrzej mleko i masło.

Odstaw do wystudzenia.

Do jajek dodaj powidła śliwkowe.

Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Wystudź ciasto.

W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej.

Lekko wystudzoną polewą polej ciasto.

Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na babka czarna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat babki czarnej

Pyszna babka czarna to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z polewą czekoladową gwarantuje udany wypiek. Wielkanocna babka sprawdzi się na wiele różnych okazji. Smaczna babka jest wilgotna i ma dość zwartą konsystencję. Przepis na czarną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, cukier, kakao, powidła śliwkowe, mleko, proszek do pieczenia, czekolada, śmietanka kremówka, sól, przyprawa do piernika.

Jak zrobić czarną babkę? Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i zmiksuj do powstania gładkiej puszystej masy. W rondlu podgrzej mleko i masło. Odstaw do wystudzenia. Do jajek dodaj powidła śliwkowe. Dodaj wystudzone mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wystudź ciasto. W rondlu umieść czekoladę połamaną na kostki, dodaj śmietankę i podgrzej. Lekko wystudzoną polewą polej ciasto. Podziel na porcje i podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: najlepsza, świąteczna babka jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Smaczna babka sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babkę można wzbogacić dodatkiem mielonych orzechów.

Alergeny w babce czarnej

Lista alergenów dla babki czarnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze babki czarnej

na 100g gotowej potrawy

Babka czarna to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
328.22
475.92
Białko (g)
7.05
10.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
46.72
67.75
Węglowodany przyswajalne (g)
44.91
65.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
2.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
14.03
20.34
Tłuszcze nasycone (g)
9.55
13.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
6.49
Cholesterol (mg)
65.92
95.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.40
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
2.82
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
26.43
38.32
Potas (mg)
236.66
343.15
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.79
105.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
164.41
238.40
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.36
61.42
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.67
3.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.93
1.34
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.40
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki czarnej 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki czarnej

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Powidła śliwkowe
70 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
37.10