Ryż - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze ryżu - tabela
Energia i białka
Ryż biały | Ryż biały gotowany | Ryż brązowy | Ryż do risotto | ryż biały preparowany | ryż jaśminowy | ryż parboiled | czarny ryż | ryż dziki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 6.94 g | 2.02 g | 7.60 g | 6.70 g | 6.30 g | 6.50 g | 7.60 g | 11.63 g | 11.63 g |
Fenyloalanina | b/d | 0.11 mg | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Węglowodany w ryżu
Ryż biały | Ryż biały gotowany | Ryż brązowy | Ryż do risotto | ryż biały preparowany | ryż jaśminowy | ryż parboiled | czarny ryż | ryż dziki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 79.80 g | 21.10 g | 78.70 g | 78.00 g | 79.00 g | 78.00 g | 78.70 g | 79.07 g | 79.07 g |
Węglowodany przyswajalne | 79.30 g | 20.10 g | 75.20 g | b/d | 79.00 g | b/d | 75.20 g | 74.37 g | 74.37 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.50 g | 1.00 g | 3.50 g | 2.40 g | 5.00 g | 2.40 g | 3.50 g | 4.70 g | 4.70 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d | 0.50 g | b/d | b/d | b/d | 0.50 g | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | b/d | 73.80 g | b/d | b/d | b/d | 73.80 g | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d |
Tłuszcze
Ryż biały | Ryż biały gotowany | Ryż brązowy | Ryż do risotto | ryż biały preparowany | ryż jaśminowy | ryż parboiled | czarny ryż | ryż dziki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 1.30 g | 0.19 g | 2.75 g | 0.80 g | 1.60 g | 0.60 g | 2.75 g | 3.49 g | 3.49 g |
Tłuszcze nasycone | 1.30 g | 0.05 g | 0.89 g | 0.20 g | 0.40 g | 0.20 g | 0.89 g | 0.00 g | 0.00 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.00 g | 0.14 g | 1.86 g | 0.60 g | 1.20 g | 0.40 g | 1.86 g | 3.49 g | 3.49 g |
Tłuszcze jednonasycone | b/d | 0.07 g | 1.02 g | b/d | b/d | b/d | 1.02 g | b/d | b/d |
Tłuszcze wielonasycone | b/d | 0.07 g | 0.84 g | b/d | b/d | b/d | 0.84 g | b/d | b/d |
Tłuszcze trans | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Cholesterol | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na ryż
Ryż biały | Ryż biały gotowany | Ryż brązowy | Ryż do risotto | ryż biały preparowany | ryż jaśminowy | ryż parboiled | czarny ryż | ryż dziki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.41 mg | b/d | b/d | b/d | 0.41 mg | b/d | b/d |
Witamina B12 | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Witamina C | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witamina D | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Witamina E | b/d | 0.04 mg | 0.09 mg | b/d | b/d | b/d | 0.09 mg | b/d | b/d |
Retinol | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Tiamina | 0.09 mg | 0.02 mg | 0.28 mg | b/d | b/d | b/d | 0.28 mg | b/d | b/d |
Ryboflawina | 0.00 mg | 0.01 mg | 0.09 mg | b/d | b/d | b/d | 0.09 mg | b/d | b/d |
Niacyna | 1.25 mg | 0.29 mg | 4.97 mg | b/d | b/d | b/d | 4.97 mg | b/d | b/d |
Foliany | 16.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 14.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 14.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Beta karoten | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Składniki mineralne w przepisie na ryż
Ryż biały | Ryż biały gotowany | Ryż brązowy | Ryż do risotto | ryż biały preparowany | ryż jaśminowy | ryż parboiled | czarny ryż | ryż dziki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 5.00 mg | 5.00 mg | 6.00 mg | 8.00 mg | b/d | 8.00 mg | 6.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Potas | 75.00 mg | 10.00 mg | 219.00 mg | b/d | b/d | b/d | 219.00 mg | b/d | b/d |
Wapń | 6.00 mg | 2.00 mg | 8.00 mg | b/d | b/d | b/d | 8.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Fosfor | 94.00 mg | 8.00 mg | 275.00 mg | b/d | b/d | b/d | 275.00 mg | b/d | b/d |
Magnez | 22.90 mg | 5.00 mg | 98.00 mg | b/d | b/d | b/d | 98.00 mg | b/d | b/d |
Żelazo | 0.22 mg | 0.14 mg | 1.16 mg | b/d | b/d | b/d | 1.16 mg | 1.67 mg | 1.67 mg |
Cynk | 1.19 mg | 0.41 mg | 1.96 mg | b/d | b/d | b/d | 1.96 mg | b/d | b/d |
Miedź | 0.21 mg | 0.05 mg | 0.33 mg | b/d | b/d | b/d | 0.33 mg | b/d | b/d |
Mangan | 0.89 mg | 0.26 mg | 2.98 mg | b/d | b/d | b/d | 2.98 mg | b/d | b/d |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/790214/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169711/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168876/nutrients
- https://polskikoszyk.pl/kupiec-ryz-do-risotto-arborio-400-g.html?cd=10866760687&ad=106656873493&kd=&gclid=Cj0KCQjwxJqHBhC4ARIsAChq4athUj1YYxu4x8k1VOhkK77TgBQjjXVKNn6fJWLBTLW3l6eYBcWBTwUaAjt6EALw_wcB
- https://www.sklep.sante.pl/Ryz-chrupiacy-naturalny-50g?gclid=CjwKCAjw3MSHBhB3EiwAxcaEu-nHnjM2pJyzNy-IbcVb7YhJWVSX9AzZEKngGFbtRafTtm5sXR0KLBoCQOYQAvD_BwE
- https://www.frisco.pl/pid,804/n,kupiec-ryz-basmati-(w-torebce-4x100g)/stn,product
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168876/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1623635/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1623635/nutrients
Alergie w ryżu
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z ryżem
Przepisy z ryżem
-
Prosta sałatka curry20 + 20 min średni 4 346 kcal
-
Prosta sałatka z ryżem15 + 15 min średni 4 528 kcal
-
Zupa koperkowa z ryżem
Marchewka, pietruszka, koperek, ryż biały, śmietana i bulion warzywny – to kluczowe składniki dla pysznej zupy koperkowej z ryżem. Ta klasyczna zupa łączy świeżość warzyw, aromatyczny koperek i delikatność śmietany, tworząc zbilansowaną i rozgrzewającą potrawę. Idealna na chłodniejsze dni, kiedy potrzeba czegoś ciepłego i domowego.
40 min łatwy 4 181 kcal -
Dolmades
Liście winogron, ryż biały i cebula czerwona to główne składniki Dolmades – klasycznej greckiej przekąski. Dodaj do tego mnóstwo świeżej mięty i pietruszki, a także aromatyczny czosnek. Całość skropiona sokiem z cytryny i hojną ilością oliwy z oliwek, tworzy wyjątkowe małe zawijańce o głębokim, świeżym smaku.
30 + 40 min łatwy 20 70 kcal -
Kurczak z warzywami w sosie
Kurczak, pomidory w puszce, cebula, czosnek, cukinia i papryka czerwona - to główne składniki tego smacznego dania. Kurczak z warzywami w sosie to świetna opcja na obiad, który jest pyszny i zdrowy. Z tego przepisu powstanie aromatyczne danie, które łączy soczyste kawałki kurczaka z warzywami, idealnie komponującymi się z delikatnym sosem pomidorowym.
20 + 30 min łatwy 4
-
Kurczak po hawajsku
Piersi kurczaka, słodki ananas i cebula to główne składniki przepisu na kurczaka po hawajsku, który zadowoli każdego wielbiciela egzotycznych smaków. Danie jest szybkie do przygotowania i świetnie komponuje się z puszystym ryżem jaśminowym. Całość delikatnie podsmażona na oleju rzepakowym tworzy pyszne, aromatyczne połączenie.
15 + 45 min łatwy 2 694 kcal -
Zupa z boczniaka
Boczniaki, cebula, czosnek i ziemniaki to kluczowe składniki tej pysznej zupy. Wzbogacone marchewką i pietruszką, tworzą aromatyczne i sycące danie, które idealnie rozgrzeje w chłodne dni. Prosty, ale pełen smaku zestaw warzyw, połączony z odrobiną koncentratu pomidorowego i odrobiną sosu sojowego, nada tej zupie wyjątkowy charakter.
30 + 30 min łatwy 5 445 kcal -
Risotto milanese
Ryż do risotto, masło, bulion wołowy i ser parmezan to kluczowe składniki, które tworzą podstawę risotta milanese. Dzięki nim danie zyskuje kremową konsystencję i wyjątkowy smak. Aromatyczna cebula i odrobina białego wina dopełniają całość, nadając potrawie niepowtarzalnego charakteru, typowego dla kuchni włoskiej.
45 min łatwy 4 -
Rosół z ryżem
Skrzydełka kurczaka, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka i biały ryż – to kluczowe składniki, które sprawią, że rosół z ryżem będzie wyjątkowo aromatyczny i sycący. Warzywa dodadzą słodyczy i głębi smaku, a ryż zastąpi tradycyjny makaron, nadając zupie nieco innego, ale równie pysznego charakteru.
30 + 60 min łatwy 10 -
Ryż z fasolą
Ryż biały, fasola czerwona, cebula i pomidory w puszce - to główne elementy, które składają się na ten prosty i sycący przepis na ryż z fasolą. Aromat cebuli i czosnku podsmażanych na oliwie z oliwek, a do tego świeżość soku z limonki i kolendry, tworzą niezapomniany smak.
15 + 25 min średni 4 635 kcal -
Pomidorówka z ryżem
Pomidorówka z ryżem bazuje na bulionie drobiowym i przecierze pomidorowym, które tworzą jej aromatyczną podstawę. Do tego dorzucamy marchewkę, seler korzeniowy oraz pietruszkę, które dodają zupy warzywnego charakteru. Nie można zapomnieć o białym ryżu, który zagęszcza całość, oraz śmietance kremowej, nadającej zupie aksamitną konsystencję.
20 + 40 min średni 6 215 kcal
-
Ryż zapiekany z warzywami
Ryż biały, marchewka, papryka czerwona, cebula, groszek mrożony, śmietana 18%, ser żółty – to tylko niektóre składniki, które tworzą fantastyczną zapiekankę z ryżu i warzyw. Dodajemy do tego olej rzepakowy, czosnek, jajko i śmietankę kremową, a całość ląduje w piekarniku, by zapiec się na pysznie rumiany wierzch.
20 + 25 min średni 4 548 kcal -
Zupa jarzynowa z ryżem
Bulion warzywny, ziemniaki, marchewka, brokuły, kalafior i białe ryż robią z zupy jarzynowej z ryżem prawdziwy hit. Przygotowanie tej zupy to czysta przyjemność dzięki prostym składnikom, które razem tworzą kolorowe i sycące danie. Aromatyczne warzywa wzbogacają bulion, a ryż dodaje zupie odpowiedniej konsystencji.
30 + 20 min średni 10 -
Sałatka z paluszków krabowych
Paluszki krabowe, ryż biały, jajka, ogórek i kukurydza - to podstawowe składniki naszej sałatki z paluszków krabowych. Wszystko połączone w jedno z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego, żeby było lżej i delikatniej. Dla smaku dorzucamy jeszcze trochę koperku i musztardy sarepskiej. Idealnie szybka i prosta przekąska!
30 min łatwy 5 -
Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną
Ryż biały, jabłka i śmietana – to trio, które sprawi, że zapomnisz o nudnych deserach. Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną jest prosty w przygotowaniu, a jego smak przeniesie Cię w klimaty domowej, pachnącej kuchni. Delikatne, słodkie jabłka połączone z kremową śmietaną tworzą idealne połączenie.
20 + 15 min średni 4 -
Pałki na ryżu
Pałki z kurczaka, ryż biały, cebula i masło to główne składniki tego pysznego dania, które idealnie sprawdzi się na obiad. Połączenie soczystych pałek z aromatyczną cebulą i kremowym ryżem tworzy wyjątkowy smak. Dodatek cukru delikatnie balansuje całość, nadając subtelnej słodyczy.
10 + 90 min średni 4
-
Ryż smażony po tajsku
Ryż biały, cebula, czerwona papryka i ocet ryżowy to kluczowe składniki tego przepisu na ryż smażony po tajsku. Ten pomysłowy przepis łączy aromat smażonego ryżu z chrupkością świeżych warzyw i delikatną nutą octu ryżowego. Dodatek cebuli i czosnku nadaje potrawie wyjątkowego smaku, a papryka dodaje kolorowego akcentu.
15 + 30 min średni 4 439 kcal -
Krupnik polski
Skrzydełko indyka, bulion warzywny, kasza jęczmienna perłowa i ziemniaki - to kluczowe składniki tradycyjnego krupniku polskiego. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę dla smaku, a cebula i seler korzeniowy wzbogacają aromat. Wszystko razem tworzy pyszny, sycący i rozgrzewający domowy krupnik, idealny na chłodne dni.
15 + 30 min średni 6 -
Arroz con leche
Mleko, biały ryż, cukier – to trio, które wystarcza, aby zrobić tradycyjny, kremowy arroz con leche. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się smakiem hiszpańskiego deseru w Twoim domu. Kluczowymi składnikami są tu słodkie mleko i dobrze ugotowany ryż, które w połączeniu tworzą niebiańsko gładką konsystencję.
30 + 40 min łatwy 4 265 kcal -
Sütlaç
Ryż i mleko 3,2% tworzą razem pyszną, kremową bazę dla tradycyjnego tureckiego deseru sütlaç. Dodatek cukru nadaje mu słodkości, a na koniec pistacje dodają wyjątkowy, chrupiący akcent. Prosty, a zarazem smakowity, sütlaç to połączenie kilku kluczowych składników w idealnej proporcji.
30 + 25 min łatwy 4 365 kcal -
Risotto z cukinią i pomidorami
Ryż do risotto, mała cukinia i pomidor, a do tego cebula i oliwa z oliwek – to kluczowe składniki, które razem tworzą aromatyczne risotto z cukinią i pomidorami. Dodatek gorącego bulionu warzywnego sprawia, że całość staje się kremowa i pełna smaku, idealna na domowy obiad.
20 + 20 min łatwy 4 197 kcal -
Risotto z cukinią i papryką
Cukinia, ryż do risotto, czerwona i żółta papryka, cebula, czosnek, bulion warzywny i odrobina białego wina - te składniki to klucz do aromatycznego risotto z cukinią i papryką. Proste składniki, które razem tworzą pyszne, kremowe danie, idealne na obiad czy kolację, pełne intensywnych smaków i kolorów.
20 + 20 min łatwy 4
-
Risotto z krewetkami i cukinią
Krewetki, cukinia, ryż do risotto, białe wino i parmezan - to kluczowe składniki, które razem tworzą wyjątkowy smak tego dania. Delikatne krewetki i soczysta cukinia idealnie komponują się z kremowym risotto, podkreślonym nutą białego wina i posypanym startym parmezanem. Całość dopełnia świeża natka pietruszki i aromatyczny czosnek.
20 + 20 min łatwy 2 646 kcal -
Risotto z pieczarkami i cukinią
Ryż do risotto, pieczarki, bulion warzywny i cukinia to kwintesencja tego przepisu. Główne role grają tutaj kremowy ryż i aromatyczne pieczarki, które wspólnie tworzą bogaty smak. Cukinia dodaje świeżości i świetnie uzupełnia całość. Delikatna śmietanka kremowa oraz starty Grana Padano nadają daniu aksamitności i wyjątkowego, serowego aromatu.
20 + 25 min łatwy 5 400 kcal -
Boska sałatka z tuńczykiem i ryżem
Tuńczyk w sosie własnym, biały ryż, kukurydza i jajka – to główne składniki, które sprawiają, że ta sałatka jest po prostu boska. Do tego dodajemy odrobinę majonezu dla kremowej konsystencji i smakowitego wykończenia.
30 min łatwy 5 261 kcal -
Congee
Ryż biały i brzoskwinie w syropie to kluczowe składniki tego przepisu na congee. To super proste danie, które można przygotować nawet z małego zestawu produktów. Trochę ryżu, słodkie brzoskwinie i odrobina cukru - tyle potrzebujesz, aby stworzyć coś wyjątkowego.
30 + 240 min łatwy 4 76 kcal -
Placki ryżowe
Ryż biały, jogurt naturalny i jajka to główne składniki, które nadają plackom ryżowym wyjątkową konsystencję. Dodatkowo, dodatek mąki pszennej i proszku do pieczenia sprawia, że są one puszyste i delikatne. Cukier wanilinowy dodaje subtelnej nuty słodyczy, która idealnie komponuje się z resztą składników.
25 + 15 min łatwy 4 295 kcal
-
Risotto ze szpinakiem
Ryż do risotto, szpinak, bulion warzywny i wino białe to kluczowe składniki na pyszne risotto ze szpinakiem. Wystarczy dorzucić cebulę, czosnek, trochę śmietanki, oliwę z oliwek, parmezan i masło, żeby stworzyć kremowe, aromatyczne danie. Ten zestaw składników daje gwarancję, że uzyskasz bogaty smak i satysfakcjonującą konsystencję.
45 min łatwy 4 -
Deser z ryżu
Mleko, biały ryż, cukier, masło i szczypta cynamonu – oto, co potrzebujesz do stworzenia prostego i pysznego deseru z ryżu. Ten deser to idealne połączenie kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy, z nutką cynamonowej aromatyczności. To coś dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak tradycyjnych słodkości.
20 + 45 min łatwy 4 302 kcal -
Risotto z kurczakiem i warzywami
Kurczak, cukinia, papryka czerwona i ryż - to kluczowe elementy naszego risotta. W połączeniu z aromatycznym bulionem warzywnym, cebulą, czosnkiem i tartym parmezanem tworzą pyszną, sycącą potrawę. Całość dopełnia natka pietruszki, nadając daniu świeżości i koloru. Idealna propozycja na obiad, pełna smaków i wartości odżywczych.
40 min łatwy 5 -
Zupa koperkowa thermomix
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, ryż biały, kostka rosołowa, śmietanka kremowa oraz duża dawka świeżego koperku – to wszystko, co potrzebne do zrobienia pysznej zupy koperkowej w Thermomixie. Ta kombinacja składników sprawia, że zupa jest wyjątkowo kremowa, aromatyczna i idealna na każdą porę roku.
40 + 30 min łatwy 4 179 kcal -
Kulki ryżowe
Pomidory w puszce, drobno pokrojona pierś kurczaka, ryż do risotto i groszek zielony – to czwórka, która tworzy podstawę pysznych kulek ryżowych. Dodaj do tego masło i parmezan dla kremowej konsystencji oraz jajka i bułkę tartą do zapanierowania, a na koniec usmaż w oleju rzepakowym. Voilà!
60 + 15 min średni 4 1677 kcal