Risotto milanese

Opublikowano: 17.10.2023 r., 23:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto milanese podane w białym talerzu.
Risotto milanese
Risotto milanese to pyszne włoskie danie, które warto przygotować na obiad lub kolację na ciepło. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne risotto z szafranem.
Przygotowanie 45 min
527 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto (300 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Bulion wołowy - 4 szklanki (1000 ml)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, szafran
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia głęboka

Przepis na risotto milanese krok po kroku

Bulion przelej do garnka, doprowadź go do wrzenia. Następnie dodaj pół łyżeczki szafranu i dokładnie wymieszaj. Bulion zestaw z palnika.

Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulę.

Do cebuli dodaj ryż do risotto i smaż, aż ryż stanie się biały, a następnie szklisty.

Zwiększ moc palnika pod patelnią, wlej na nią wino, i gotuj mieszając łyżką, aż ryż wchłonie płyn.

Małymi porcjami dodawaj ciepły bulion z szafranem do ryżu z cebulą i gotuj na małej mocy palnika. Ryż mieszaj ciągle, aż wchłonie cały płyn. Następnie powtarzaj krok do momentu, aż ryż będzie kremowy i błyszczący.

Risotto zdejmij z palnika, dodaj do niego pozostałe masło oraz starty ser. Składniki dokładnie wymieszaj.

Risotto dopraw do smaku solą. Patelnię z risotto przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty.

Gotowe risotto przełóż do talerzy i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na risotto milanese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat risotta milanese

Risotto milanese to doskonały pomysł na pyszne, włoskie danie obiadowe przygotowywane w domu. Smaczne risotto warto przygotować również jako kolację na ciepło. Przepis na risotto milanese nie jest skomplikowany, jednak wymaga pewnego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ryż do risotto, masło, bulion wołowy, parmezan, cebula, wino białe wytrawne, sól oraz szafran.

A jak zrobić risotto milanese? Bulion przelej do garnka, doprowadź go do wrzenia. Następnie dodaj pół łyżeczki szafranu i dokładnie wymieszaj. Bulion zestaw z palnika. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej połowę masła i zeszklij na nim cebulę. Do cebuli dodaj ryż do risotto i smaż, aż ryż stanie się biały, a następnie szklisty. Zwiększ moc palnika pod patelnią, wlej na nią wino, i gotuj, mieszając łyżką, aż ryż wchłonie płyn. Małymi porcjami dodawaj ciepły bulion z szafranem do ryżu z cebulą i gotuj na małej mocy palnika. Ryż mieszaj ciągle, aż wchłonie cały płyn. Następnie powtarzaj krok do momentu, aż ryż będzie kremowy i błyszczący. Risotto zdejmij z palnika, dodaj do niego pozostałe masło oraz starty ser. Składniki dokładnie wymieszaj. Risotto dopraw do smaku solą. Patelnię z risotto przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty.

Jaki ryż do risotto wybrać? Najczęściej wykorzystuje się okrągłe ziarna ryżu białego, które są krótkie lub średnie. Ryż do risotto powinien charakteryzować się wysoką zawartością skrobi oraz niską zawartością amylozy, ponieważ takie ziarna posiadają zdolność wchłaniania płynów i uwalniania skrobi. Ten proces wpływa na większą kleistość ryżu. Najlepiej sprawdzi się ryż Arborio, Baldo, Carnaroli, Roma oraz Padano.

Podsumowując wiesz już jak się robi domowe risotto milanese. Najlepsze risotto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania potrawy (poza szafranem) dostępne są w większości sklepów spożywczych. Szafran można zakupić w większych marketach lub w sklepach internetowych.

Alergeny w risotcie milanese

Lista alergenów dla risotta milanese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze risotta milanese

na 100g gotowej potrawy

Risotto milanese to doskonała propozycja na smaczny obiad. Do przygotowania prawdziwego włoskiego risotto milanese niezbędny jest szafran.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
131.91
527.63
Białko (g)
3.13
12.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
15.01
60.06
Węglowodany przyswajalne (g)
0.56
2.25
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.05
24.18
Tłuszcze nasycone (g)
4.00
15.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
8.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.73
6.91
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.32
61.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
48.46
193.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.60
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.48
189.91
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.00
0.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
2.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.29
9.17
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.78
47.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
267.89
1071.57
Potas (mg)
47.49
189.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.88
171.51
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
33.11
132.43
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.78
15.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.16
0.63
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta milanese 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta milanese

Koszt składników
71.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
300 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion wołowy
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Koszt składników
71.70