Deser z ryżu

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z ryżu podany w białych kokilkach.
Deser z ryżu
Deser z ryżu to doskonała propozycja na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Deser warto podać z dodatkiem świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
302 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło (20 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Cynamon (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, miseczki

Przepis na deser z ryżu krok po kroku

W garnku zagotuj mleko.

Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, cukier, cynamon oraz masło.

Składniki dokładnie wymieszaj i zalej zagotowanym mlekiem.

Ryż z mlekiem piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 45 minut.

Gotowy pudding z ryżu przełóż do miseczek i udekoruj świeżymi owocami (np. malinami lub truskawkami).

Jak oceniasz przepis na deser z ryżu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat deseru z ryżu

Deser z ryżu to doskonały pomysł na pyszną przekąskę, którą podaje się na ciepło. Najlepszy deser możesz przygotować z pieczonego lub z gotowanego ryżu. Smaczny deser świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska dla dzieci. Sprawdzony przepis na deser z ryżu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, cukier, masło, mleko oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić deser z ryżu? W garnku zagotuj mleko. Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż, cukier, cynamon oraz masło. Składniki dokładnie wymieszaj i zalej zagotowanym mlekiem. Ryż z mlekiem piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 minut. Gotowy pudding z ryżu przełóż do miseczek i udekoruj świeżymi owocami (np. malinami lub truskawkami).

Ryż to produkt, który chętnie wykorzystywany jest w diecie bezglutenowej. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu - dlatego chętnie wykorzystywany jest w diecie sportowców (najbardziej popularnym posiłkiem w diecie osób trenujących jest ryż z kurczakiem i warzywami). Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując: pyszny deser ryżowy świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Deser z ryżu jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Deser warto udekorować świeżymi, sezonowymi owocami – wzbogacą one danie w składniki mineralne oraz witaminy. Dodatkowo obecność świeżych owoców wpłynie na walory wizualne potrawy. Deser świetnie sprawdzi się na diecie bezglutenowej.

Alergeny w deserze z ryżu

Lista alergenów dla deseru z ryżu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze deseru z ryżu

na 100g gotowej potrawy

Deser z ryżu to doskonała propozycja na posiłek, który możesz podać na ciepło. Ryż to doskonałe źródło węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
106.15
302.53
Białko (g)
3.47
9.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
13.72
39.09
Węglowodany przyswajalne (g)
13.58
38.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
4.31
12.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
8.99
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
3.29
Cholesterol (mg)
14.15
40.33
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
39.68
113.08
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.34
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.95
2.72
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.56
109.89
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.12
0.35
Niacyna (mg)
0.21
0.59
Foliany (µg (mcg))
1.45
4.14
Beta karoten (µg (mcg))
9.01
25.69
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
33.65
95.92
Potas (mg)
137.94
393.12
Wapń (mg)
109.47
311.99
Fosfor (mg)
96.36
274.63
Magnez (mg)
12.54
35.75
Żelazo (mg)
0.04
0.10
Cynk (mg)
0.46
1.32
Miedź (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z ryżu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z ryżu

Koszt składników
14.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Koszt składników
14.30