Kulki ryżowe

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulki ryżowe z farszem mięsnym podane na drewnianej desce.
Kulki ryżowe
Kulki ryżowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, czy dodatek do dania głównego. Są smaczne, proste w przegotowaniu, ale również niezwykle ciekawe.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 15 min
1677 kcal
Kcal w porcji
403 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - drobno pokrojona (100 g)
  • Groszek zielony mrożony (250 g)
  • Ryż do risotto (250 g)
  • Masło (60 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kulki ryżowe krok po kroku

Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sito.

Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie, a następnie dodaj mięso i mrożony groszek.

Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.

Pod koniec dodaj pomidory i całość dopraw solą i pieprzem.

Farsz duś na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Ryż ugotuj i wymieszaj z masłem, tartym serem i jajkiem.

Z masy ryżowej ulep kulki, każdą faszeruj nadzieniem mięsnym.

Gotowe kulki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smaż na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na kulki ryżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,0% osób

Więcej informacji na temat kulek ryżowych

Kulki ryżowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, czy dodatek do dania głównego. Są smaczne, proste w przegotowaniu, ale również niezwykle ciekawe.

Przepis na kulki ryżowe to doskonały pomysł na pyszne danie z ryżu. By go przygotować nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niezwykle skomplikowane. Wcale tak nie jest, dzięki temu, że całość jest opisana krok po kroku, na pewno poradzą sobie z nimi nawet początkujące osoby. By stworzyć te kulki potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście ryż. Najlepiej do tego dania używać ryżu białego, przeznaczonego do risotto. Taki ryż dobrze się kleikuje, przez co masa jest spójna i nie rozpada się, a jest to niezwykle ważne w tym daniu. Możesz sięgnąć po ryż arborio lub carnaroli. Ryż jest doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. To składnik, który zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada witamin z grupy B. Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ryż syci i dodaje energii. Idealnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach ze strony układu trawiennego. Warto wiedzieć również, że nie posiada glutenu, sprawdzi się też na diecie osób z celiakią.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kulki ryżowe, by były szybkie, dobre i łatwe, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Dowiesz się z niego, jak się robi najlepsze kulki ryżowe z ciekawym farszem. Farsz do kuleczek robiony jest na bazie mięsa z piersi z kurczaka, możesz jednak nieco bardziej poeksperymentować. Jeśli nie lubisz kurczaka, wymień go na indyka lub łososia. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, sięgnij po tofu. Pamiętaj jednak, by wcześniej odpowiednio je zamarynować. Dzięki temu będzie smaczne. Możesz pokroić je w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Zamiast parmezanu możesz wykorzystać inny twardy ser. Jeśli nie przepadasz za groszkiem, wymień go na kukurydzę, paprykę lub seler naciowy. Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć passaty pomidorowej.

Alergeny w kulkach ryżowych

Lista alergenów dla kulek ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kulek ryżowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która nie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(403g)
Energia (kcal)
416.20
1677.30
Białko (g)
5.87
23.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(403g)
Węglowodany (g)
17.70
71.32
Węglowodany przyswajalne (g)
4.54
18.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
6.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(403g)
Tłuszcz (g)
35.83
144.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.22
21.02
Tłuszcze nienasycone (g)
30.62
123.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.80
87.86
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.72
35.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.83
160.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(403g)
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(403g)
Sód (mg)
112.83
454.69
Potas (mg)
104.06
419.34
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.37
223.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
2.90
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulek ryżowych 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulek ryżowych

Koszt składników
61.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
drobno pokrojona
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Groszek zielony mrożony
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Ryż do risotto
250 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
61.30