- Pomidory w puszce 200 g
- Cebula 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry 100 g drobno pokrojona
- Groszek zielony mrożony 250 g
- Ryż do risotto 250 g
- Masło 60 g
- Ser parmezan 50 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 50 g
- Olej rzepakowy 500 ml
Przepis na kulki ryżowe krok po kroku
Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie, a następnie dodaj mięso i mrożony groszek.
Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Pod koniec dodaj pomidory i całość dopraw solą i pieprzem.
Farsz duś na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Ryż ugotuj i wymieszaj z masłem, tartym serem i jajkiem.
Z masy ryżowej ulep kulki, każdą faszeruj nadzieniem mięsnym.
Gotowe kulki panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż na dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż do zarumienienia.

Informacje dietetyczne - kulki ryżowe
Wartości odżywcze kulek ryżowych
To opcja, która nie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(403g)
Węglowodany
(403g)
Tłuszcze
(403g)
Witaminy
(403g)
Składniki mineralne
(403g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kulkach ryżowych
Lista alergenów dla kulek ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Więcej informacji na temat kulek ryżowych
Kulki ryżowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, czy dodatek do dania głównego. Są smaczne, proste w przegotowaniu, ale również niezwykle ciekawe.
Przepis na kulki ryżowe to doskonały pomysł na pyszne danie z ryżu. By go przygotować nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niezwykle skomplikowane. Wcale tak nie jest, dzięki temu, że całość jest opisana krok po kroku, na pewno poradzą sobie z nimi nawet początkujące osoby. By stworzyć te kulki potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest oczywiście ryż. Najlepiej do tego dania używać ryżu białego, przeznaczonego do risotto. Taki ryż dobrze się kleikuje, przez co masa jest spójna i nie rozpada się, a jest to niezwykle ważne w tym daniu. Możesz sięgnąć po ryż arborio lub carnaroli. Ryż jest doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. To składnik, który zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada witamin z grupy B. Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ryż syci i dodaje energii. Idealnie sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach ze strony układu trawiennego. Warto wiedzieć również, że nie posiada glutenu, sprawdzi się też na diecie osób z celiakią.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kulki ryżowe, by były szybkie, dobre i łatwe, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Dowiesz się z niego, jak się robi najlepsze kulki ryżowe z ciekawym farszem. Farsz do kuleczek robiony jest na bazie mięsa z piersi z kurczaka, możesz jednak nieco bardziej poeksperymentować. Jeśli nie lubisz kurczaka, wymień go na indyka lub łososia. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, sięgnij po tofu. Pamiętaj jednak, by wcześniej odpowiednio je zamarynować. Dzięki temu będzie smaczne. Możesz pokroić je w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Zamiast parmezanu możesz wykorzystać inny twardy ser. Jeśli nie przepadasz za groszkiem, wymień go na kukurydzę, paprykę lub seler naciowy. Zamiast pomidorów w puszce możesz użyć passaty pomidorowej.
Szacunkowy koszt przygotowania kulek ryżowych
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023