Kasza bulgur - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kaszy bulgur oraz jakie alergie mogą powodować.
Kasza bulgur - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze kaszy bulgur - tabela

Energia i białka

kasza bulgur kasza bulgur gotowana
na 100 g na 100 g
Białko 12.29 g 2.26 g
Fenyloalanina 0.58 mg 0.13 mg

Węglowodany w kaszy bulgur

kasza bulgur kasza bulgur gotowana
na 100 g na 100 g
Węglowodany 75.87 g 28.20 g
Węglowodany przyswajalne 63.37 g 24.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 12.50 g 3.80 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

kasza bulgur kasza bulgur gotowana
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 1.33 g 0.44 g
Tłuszcze nasycone 0.62 g 0.17 g
Tłuszcze nienasycone 0.71 g 0.27 g
Tłuszcze jednonasycone 0.17 g 0.06 g
Tłuszcze wielonasycone 0.54 g 0.21 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na kaszę bulgur

kasza bulgur kasza bulgur gotowana
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.34 mg 0.12 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.06 mg 0.01 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.23 mg 0.08 mg
Ryboflawina 0.12 mg 0.06 mg
Niacyna 5.11 mg 2.06 mg
Foliany 27.00 µg (mcg) 16.00 µg (mcg)
Beta karoten 5.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaszę bulgur

kasza bulgur kasza bulgur gotowana
na 100 g na 100 g
Sód 17.00 mg 3.00 mg
Potas 410.00 mg 93.00 mg
Wapń 35.00 mg 11.00 mg
Fosfor 300.00 mg 54.00 mg
Magnez 164.00 mg 22.00 mg
Żelazo 2.46 mg 1.33 mg
Cynk 1.93 mg 0.82 mg
Miedź 0.34 mg 0.11 mg
Mangan 3.05 mg 0.26 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170285/nutrients

Alergie w kaszy bulgur

  • kasza bulgur - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • kasza bulgur gotowana - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z kaszą bulgur

Przepisy z kaszą bulgur

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto