Ryż smażony po tajsku

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż smażony po tajsku podany na talerzu z pałeczkami.
Ryż smażony po tajsku
Ryż smażony po tajsku to doskonała opcja na smaczny i bardzo szybki posiłek, który przygotujesz w kilka chwil przy użyciu tylko kilku składników i przypraw.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 30 min
439 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (320 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Por (70 g)
  • Kapusta pekińska (60 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ocet ryżowy (15 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos rybny, zioła tajskie, pieprz ziołowy, tajska bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na ryż smażony po tajsku krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Cebulę pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na oliwie.

Ryż ugotuj al dente w osobnym garnku, według zaleceń producenta.

Paprykę, kapustę i por pokrój bardzo drobno. Dodaj na patelnię.

Ryż odcedź i dodaj na patelnię. Podsmażaj razem z warzywami. Wrzuć odcedzoną z zalewy kukurydzę.

W miseczce zmieszaj 3 łyżki wody, ocet, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę tajskiej bazylii i tajskich ziół, szczyptę pieprzu i soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Przygotowany sos wlej na patelnię.

Zawartość patelni podgrzewaj do zgęstnienia.

Jak oceniasz przepis na ryż smażony po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób

Więcej informacji na temat ryżu smażonego po tajsku

Ryż smażony po tajsku to doskonała opcja na smaczny i bardzo szybki posiłek, który przygotujesz w kilka chwil przy użyciu tylko kilku składników i przypraw.

Przepis na ryż smażony po tajsku to świetny pomysł na smaczny posiłek. Najlepszy ryż to ten z dużą ilością warzyw. Sprawdzi się na obiad oraz kolację. To pomysł na szybki lunch, czy łatwą kolację. Głównym składnikiem tego dania jest niewątpliwie ryż, który jest dobrym źródłem białka. Do tego w tym daniu został sparowany z dużą ilością warzyw. Marchew, por i papryka to rośliny niezwykle zdrowe, dzięki czemu ich obecność w diecie jest niezwykle korzystna. Dostarczają dużej ilości witamin i składników odżywczych. To świetne źródła witaminy C, A czy K, a także polifenoli, które chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, w tym również przed nowotworami. Ich duża ilość w diecie wiąże się również ze zwiększoną podażą błonnika, który działa pozytywnie na cały układ trawienny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż smażony po tajsku, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie na obiad. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, więc może stanowić danie awaryjne. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie przepadają za zbyt czasochłonnymi recepturami pełnymi skomplikowanych procedur. To danie łatwe, szybki i niezwykle smaczne, dlatego skradnie serca każdego, kto tylko je przygotuje. Przepis jest w dodatku łatwy, dzięki czemu jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw. To nie tylko bardzo smaczna opcja, ale również odżywcza i zdrowa. Idealna na diecie.

Alergeny w ryżu smażonym po tajsku

Lista alergenów dla ryżu smażonego po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na ryż smażony po tajsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • tajska bazylia
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ryżu smażonego po tajsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin, więc może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
211.45
439.81
Białko (g)
3.40
7.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
36.65
76.22
Węglowodany przyswajalne (g)
35.56
73.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
6.07
12.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
3.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.61
9.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
1.70
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.20
62.81
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
35.31
73.45
Potas (mg)
128.01
266.27
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.32
42.26
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
54.04
112.41
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.21
35.79
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
1.01
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
1.25
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu smażonego po tajsku 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu smażonego po tajsku

Koszt składników
109.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
320 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 320 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Kapusta pekińska
60 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ocet ryżowy
15 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.87
Za 15 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
109.50