Makaron ryżowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie ryżowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron ryżowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze makaronu ryżowego - tabela

Energia i białka

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
na 100 g na 100 g
Białko 5.95 g 1.79 g
Fenyloalanina 0.32 mg 0.10 mg

Węglowodany w makaronie ryżowym

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
na 100 g na 100 g
Węglowodany 80.20 g 24.00 g
Węglowodany przyswajalne 78.60 g 23.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.60 g 1.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.56 g 0.20 g
Tłuszcze nasycone 0.23 g 0.15 g
Tłuszcze nienasycone 0.33 g 0.05 g
Tłuszcze jednonasycone 0.18 g 0.03 g
Tłuszcze wielonasycone 0.15 g 0.02 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.02 mg 0.01 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.03 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.02 mg 0.00 mg
Niacyna 0.22 mg 0.07 mg
Foliany 3.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy

Makaron ryżowy Makaron ryżowy ugotowany
na 100 g na 100 g
Sód 182.00 mg 19.00 mg
Potas 30.00 mg 4.00 mg
Wapń 18.00 mg 4.00 mg
Fosfor 153.00 mg 20.00 mg
Magnez 12.00 mg 3.00 mg
Żelazo 0.70 mg 0.14 mg
Cynk 0.74 mg 0.25 mg
Miedź 0.08 mg 0.04 mg
Mangan 0.50 mg 0.11 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169742/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168914/nutrients

Alergie w makaronie ryżowym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronem ryżowym

Przepisy z makaronem ryżowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makaronem ryżowym

makaron ryżowy kcal, pad thai kcal, sajgonki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto