Makaron ryżowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie ryżowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron ryżowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronu ryżowego - tabela

Energia i białka

Makaron ryżowyMakaron ryżowy ugotowany
na 100 gna 100 g
Białko5.95 g1.79 g
Fenyloalanina0.32 mg0.10 mg

Węglowodany w makaronie ryżowym

Makaron ryżowyMakaron ryżowy ugotowany
na 100 gna 100 g
Węglowodany80.20 g24.00 g
Węglowodany przyswajalne78.60 g23.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)1.60 g1.00 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makaron ryżowyMakaron ryżowy ugotowany
na 100 gna 100 g
Tłuszcz0.56 g0.20 g
Tłuszcze nasycone0.23 g0.15 g
Tłuszcze nienasycone0.33 g0.05 g
Tłuszcze jednonasycone0.18 g0.03 g
Tłuszcze wielonasycone0.15 g0.02 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron ryżowy

Makaron ryżowyMakaron ryżowy ugotowany
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.02 mg0.01 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.00 mg0.03 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.03 mg0.02 mg
Ryboflawina0.02 mg0.00 mg
Niacyna0.22 mg0.07 mg
Foliany3.00 µg (mcg)1.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ryżowy

Makaron ryżowyMakaron ryżowy ugotowany
na 100 gna 100 g
Sód182.00 mg19.00 mg
Potas30.00 mg4.00 mg
Wapń18.00 mg4.00 mg
Fosfor153.00 mg20.00 mg
Magnez12.00 mg3.00 mg
Żelazo0.70 mg0.14 mg
Cynk0.74 mg0.25 mg
Miedź0.08 mg0.04 mg
Mangan0.50 mg0.11 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169742/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168914/nutrients

Alergie w makaronie ryżowym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronem ryżowym

Przepisy z makaronem ryżowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makaronem ryżowym

makaron ryżowy kcal, pad thai kcal, sajgonki kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto